Свързани новини

11.01.2009 18:19

Олигарсите: Вълка чистеше по-добре на половин цена

Видян 3270 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Едно е да искаш, второ е  да можеш, а трето и четвърто – да го направиш”, беше написал класикът Хайтов.
Преди да стане кмет Бойко Борисов се заканваше тутакси да смени концесионера по чистотата. Това първо не стана веднага, а близо две години по-късно. И второ, случи се, когато самият бизнесмен Румен Гайтански го пожела.
Как се развиха нещата?
Ами София е по-мръсна и по-неадекватно чистена. Затова пък, срещу много повече пари, похарчени в ресора. Почти двойно повече!
При бюджет за чистота по времето на деловия мъж, когото мнозина наричат Вълка, около 40 милиона лева (бюджет, който бе наричан какъв ли не, включително “измислен” или “рекорден”), за 2008 г. София отпуска в това направление над 70 милиона лева с последната актуализация в края на годината. Припомняме, че при нея бяха отрязани инвестициите в улици и в довършване на построено от соца училище, за сметка на хвърляне на пачки в нищото, наречено софийска чистота. 
По времето на Вълка също така редовно се получаваха и забавяния на траншовете към фирмите по чистотата, но градът не остана мръсен. А в епохата на зам.-кмета Бояджийска повече от година не може да стигне за елементарно подписване на договор с нов концесионер.
Денят Х наближава: 1 март 2009 г., когато е абсолютно възможно да избухне бедствие в районите Люлин, Младост, Овча Купел, Витоша и Триадица, в които живее над половината от населението на София!
Причината е, че в този ден нищо чудно Волф, собственост на инвестиционния фонд Икуест, да си прибере камионите и контейнерите и да няма нито къде, нито от кого да се събира боклукът.
Вариантът е или общината да създаде импровизирани квартални бунища, или все така импровизирано да впрегне, незнайно откъде, обикновени камиони да товарят и разтоварват целодневно сметта, поради липсата на специална техника.
Разбира се, може също като миналата пролет с половин уста да се признае поредния  провал на Бойковата администрация да свърши някаква елементарна работа и да се удължи за втори път концесията на Волф.
И да се остави битието и здравето на над 600 000 души на волята на фирмата, която може да иска да продължи с чистенето, а може и да не иска.


Преди 20 години миеха всеки ден


Много е възможно софийските деца, за които този сняг е първи в живота, да останат с впечатлението, че това нещо не е бяло, а е кафяво по принцип.
Калната маса, която покрива града в момента, показва до какво води натрупването на непочистен прах и кал за цяла година. Както е известно, с много заплахи, през пролетта веднъж годишно Борисовата администрация подхваща чистене на няколко булеварда и улици, предимно в центъра.
Истинските кметове преди 20 години миеха всички булеварди всеки ден (за 20 години е открит само 1 нов), а вътрешните улички в кварталите – по 2 пъти в седмицата. Тоест, намалението на градската хигиена за едните е 365 пъти, а за другите – само 100 пъти.
За увеличението на бюджета за почистване не е редно да говорим – прогресията там е общо взето обратната! Невероятно, но факт!!!
Натрупването на прах не е само естетическа пречка. Той вреди на организма и особено на дробовете. В добавка към мръсния въздух, боледуването на населението е гарантирано.
И ако от задръстванията губим 1,5 милиарда годишно или по хиляда лева на всеки софиянец, то от замърсяването с прах и боледуването вследствие на това – много повече пари.
Какво друго ни остава накрая, освен за пореден път да призовем: Заместник-кметът Бояджийска незабавно да подаде оставка!!!Да се готви кметът!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби