18.09.2015 13:59

Голямата базилика в Плиска е копие на папската катедрала Свети Петър

Видян 2411 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Божидар Димитров е получил графика от ХV век от българин, живeeщ в Италия, съобщават от Националния исторически музей, съобщава КМЕТА.


На графиката е изобразен главният храм на Католическата църква в Рим „Сан Пиетро” (Свети Петър б.а.). Този храм, построен в ІХ век е съборен през ХVІІ век, за да се издигне съвременната катедрала.


От пръв поглед си личи, че „Сан Пиетро” от ХV век в Рим е първообраз на Голямата базилика в Плиска. И това се отнася не само за централната сграда на храма, но и съпътстващите я постройки, включително и прословутият свещен кладенец в центъра на атриума, жилищата на архиепископа (на Рим в случая) и няколко монашески жилища, прилепени за северната страна на храма, както е и при нас в Плиска.


За българските археолози тази прилика не е особена изненада. Известно е, че строителството на Голямата базилика е започнато в 865 г., когато българската църковна област се управлява (до 870 г.) от Папството. Известно е, че Рим изпраща за ръководител на българската църква архиепископ Формоза Портуенски. Нормално е да се помисли, че започвайки да строи катедралната църква на България, той ще ползва плановете на една прочута църква, смятана за център на християнството.


Единствената разлика е, че в римската „Голяма базилика” атриума (двора с колонадата) е с квадратна форма, а в Плиска е с удължен правоъгълен план. Това очевидно е направено с цел да се задоволи амбицията на цар Борис І, България да има най-голямата църква в Европа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния