02.09.2015 12:59

Разкрита е загадката с венилацията в термитниците

Видян 3197 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Термитите са си спечелили лоша репутация в сферата на недвижимите имоти. На тях често се гледа като на символ на домашен апокалипсис, причиняващ милиарди долари загуби всяка година, пише Popular Science, цитиран от Агенция Фокус. Що се отнася до изграждането на собствените им жилища обаче термитите са гениални инженери. Някои от термитниците дори имат захранвани от слънцето вентилационни системи. Изследване, публикувано в журнала PNAS е установило, че някои термити изграждат жилища, в които въздуха циркулира, благодарение на затоплящата сила на слъчевите лъчи.
Термитите са малки, само няколко милиметра дълги насекоми, но строят жилища с височина между 90 и 180 сантиметра, а понякога и по-високи. С изграждането и поддържането на термитниците са заети хиляди термити. При толкова много насекоми на едно място, и то заедно с градини от гъбички, които някои колонии отглеждат, въздухът се затопля и замърсява бързо. Отдавна е известно, че в гнездата на термитите има вентилация, която обменя въздуха между вътрешната и външната част, но механизът на тази обмяна е бил загадка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и