27.08.2015 15:02

Човешкото тяло източник на бактерии в домашния прах

Видян 3880 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съдържанието на домашния прах, в който има хиляди живи организми, в голяма степен се определя от местположението и обитателите на жилището, според ново изследване, цитирано от Discovery News. Ако повечето от обитателите на дома са мъже, например, прахът съдържа големи количества бактерии, свързани с кожата и екскрементите. Ако са жени, прахът изобилства от вагинални бактерии. Изследването, публикувано в журнала Proceedings of the Royal Society B, се смята за най-обширното проучване на микроорганизмите в домашния прах, съобщава Агенция Фокус.


Ноа Фирър от Университета на Колорадо посочва, че “милиони бактерии и гъбички живеят в домовете ни.” Фирър и колегите му са използвали секвениране на ДНК и сканиращи техники, за да анализират проби от приблизително 1200 жилища в САЩ. Материалът е събран с помощта на доброволци.


Учените са открили, че живеещите на закрито гъбички идват в дома отвън, затова географското местоположение на всяко едно жилище е тясно свързано с вида гъбички в праха. “Ако искате да промените вида гъбички в дома си, най-добре е да се преместите на друго място, за предпочитане далече”, отбелязват изследователите.


Видът на бактериите от друга страна зависи от обитателите на жилището, били те хора, домашни животни или дори насекоми. “Телата ни определено са източник на голяма част от бактериите в домашния прах”, посочва Фирър. Учените предполагат, че размерът на тялото, относителното им изобилие и хигиенните навици обясняват факта, че мъжете разпространяват повече Corynebacterium и Dermabacter (свързани с кожата видове), както и свързaната с екскрементите Roseburia. Вагиналната бактерия Lactobacillus пък, открита в жилища, където повечето обитатели са жени, е доказателство, че дрехите не спират напълно разпространяването на микроорганизмите, произвеждани от телата ни. Наред с това, кучетата и котките оказват толкова драматичен ефект върху бактериалните общности в жилищата, че изследователите биха да могли да установят с 92 процента точност дали в дадено жилище има такива животни само от състава на бактериите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог