26.08.2015 14:02

Учени създават “Уикипедия за роботи”

Видян 1598 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди дори да започнат да мислят за завземането на човешките професии или да се опитат да управляват света, роботите трябва да се научат как да извършват всекидневни дейности, които хората приемат за даденост, пише Business Insider, цитиран от Агенция "Фокус". Това обаче е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, тъй като за роботите е изключително трудно да разберат как да боравят с предмети, например, така че да не ги изпускат.


Финансираната от Европейския съюз (ЕС) програма RoboHow има за цел да разработи евивалент на Уикипедия за роботи. Платформата съдържа упътвания и инструкции, сведени до съвсем прости стъпки, които машините са в състояние да разберат. Проектът се ръководи от Бременския университет в Германия.


До момента учените са посветили три години, за да изследват различни начини за опростяване на готварски рецепти, така че да бъдат обяснени на роботи. Как да се налее тесто за палачинки в тиган, как да сe държи шпатула и да се наклони, за да се вземе палачинка и да се обърне. “Познание като това как да движим шпатула, за да поставим палачинка в чиния е присъщо за човека, но е изключително трудно да направи присъщо за робот”, казва проф. Михаел Беетц от Бременския университет.


“Можем да учим робота кинетично - физически го хващаме за ръката, слагаме шпатулата в нея, затваряме я и извършваме движението, което искаме да научи. Това е като да учиш дете.


Така роботът запомня точното движение.” Не е достатъчно обаче да научиш робота да повтаря едно движение. Машините се затрудняват да възприемат дълбочина. Ако на маса има стъклени бутилки, роботът вижда масата и две бутилки, носещи се във въздуха. Изследователите са изобретили система за възприемане, която да запълни празнините в познанията на машините, така че да разберат свойствата на стъклото и да проумеят, че на масата има бутилки.


Екипът препоръчва системата да се използва заедно с OpenEase - създадена от него безплатна отворена онлайн база данни. Тя е достъпна за всеки, включително интернет потребители, които биха могли да добавят разработки на изкуствен интелект или пък да изпробват забавни експерименти. Един от методите за обучаване на роботи, например, е чрез игра във виртуална реалност. Потребителите се свързват към OpenEase с конзолите си и изпълняват всекидневни задачи във виртуалната реалност, а роботът се учи като гледа кадрите.


Беетц не смята, че притежавайки такива познания, роботите ще изместят хората, а че по-скоро ще направят живота ни по-лесен. “Не очаквам машините да заемат работните ни места. Роботите ще изпълняват работа, която е вредна за здравето или е твърде монотонна, така че не мисля, че работните ни места са заплашени”, подчертава ученият.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на