21.08.2015 12:53

НДК ще продуцира 19 филмови проекта

Видян 1221 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До късно снощи продължи заседанието на комисията, която оцени проектите, кандидатствали в първата филмова сесия на Националния дворец на културата, съобщава КРОСС.


Сред кандидатите има интересни нови продуценти, независими екипи от млади хора, обещаващи дебюти, уважавани документалисти, новаторски настроени режисьори и утвърдени професионалисти.


В документалните проекти се оформи силна поредица от портрети на личности от българската култура: Маргарита Дупаринова, Иван Андонов, Катя Паскалева, Андрей Баташов, Васил Гендов, Леа Иванова.


Членовете на комисията споделят, че българските творци търсят общочовешката гледна точка и нови похвати в киноразказа дори при разработването на регионални теми. Това дава на една голяма част от проектите, които кандидатстваха за тази сесия, добър пазарен потенциал - не само у нас, но и на международните пазари, отбелязва пресцентърът на НДК.


Сред кандидатите има въздействащи адаптации на няколко романа (на Палми Ранчев и Милен Русков), исторически теми, елегични драми, романтични, съвременни и стилни градски истории, летни комедии, истински приключения за връщане към корените.


„Бяха представени силни проекти и се надяваме, че сме избрали наистина най-добрите и интригуващите сред тях", каза след заседанието Владимир Трифонов - член на комисията.


Сред игралните филми се откроиха новият проект на създателите на Love.Net („Вездесъщият"); историческите „Воевода" на Зорница София и „Възвишение" на Виктор Божинов (по романа на Милен Русков); дългоочакваният филм на Радослав Спасов за Леа Иванова „Пеещите обувки"; „Безкрайната градина" на Галин Стоев и Яна Борисова. Силни дебюти правят Мария Веселинова („Смарт Коледа") и Рузие Хасанова -„Радиограмофон"). Сред документалните филми интерес предизвикват портретите на обичани творци, като Катя Паскалева (на Георги Тошев); „С глава в стената" за Андрей Баташов (на Антони Цонев), „Житие грешного Ивана" за Иван Андонов (на Галина Кралева), „Чужденката" за Юлия Кръстева (на Милена Гетова и Искра Ангелова).


С професионалната си подкрепа по отношение на PR и маркетинг, НДК се надява да превърне всеки един от филмите в киносъбитие.


„Тази година НДК може да подкрепи по-малко от половината кандидатствали проекти, но вярваме, че сега поставяме само началото на алтернатива във филмовия бизнес в България", каза директорът на НДК Мирослав Боршош.


Първата сесия за кандидатстване за филмови субсидии от НДК беше обявена на 1 юли т.г. НДК застава зад всеки стойностен проект и предлага цялостен подход за реализацията му, увери М. Боршош и допълни: „Искаме да сме партньори с работещи продуценти, които държат не само на заснемането на своите филми, но си дават ясна сметка за състоянието на пазара и искат да имат резултат от своя труд. В НДК създадохме работещ мениджърски екип, който пълни залите, защото съчетаваме правенето на култура с икономическите принципи".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева