18.08.2015 16:45

Учениците ще четат западноевропейска литература, руската отпада

Видян 2232 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Западноевропейската литература замени руската в списъците с книги за учениците през лятото, съобщава КРОСС. Досега задължителната литература е променяна само веднъж, веднага след началото на прехода. Днешните ученици изучават "Малкият принц" на Екзюпери, а "Евгений Онегин" на Пушкин е извън програмата.


След настъпването на демокрацията, логично от програмата по литература отпадат произведенията, свързани със социализма и комунизма. Вече не се изучават творби за партизаните като "Овчарчето Калитко" и "Митко Палаузов", както и стихотворения, възхваляващи партията, каза пред Дарик Йорданка Божинова, преподавател по български език и литература в 18 училище "Уилям Гладстон".


„От Веселин Ханчев остана едно стихотворение - „Художник", което е много хубаво, свързано е с изкуството", обясни Йорданка Божинова.


От програмата отпадат и много произведения от руската литература:


„Отпаднаха например „Евгений Онегин" и „Война и мир". От руската литература остана един бегъл поглед".


В програмата са включени нови произведения от западноевропейската литература, като "Малкият принц" на Екзюпери, "Приказка безкрай" на Михаел Енде, "Щастливият принц" на Оскар Уайлд. От Балзак вместо "Йожени Гранде" вече се изучава "Дядо Горио".


„В шести клас са залегнали много повече произведения от западноевропейската литература. Преди 1989 година например „Малкият принц" го нямаше", допълни Йорданка Божинова.


Учениците трябва да четат произведенията, които изучават, и е добре да направят това през лятото, убедена е Мария Султанова, преподавател по български език и литература в Националната търговско банкова гимназия:


„Литературата е преди всичко изкуство. А досегът до изкуството е свързан с личното усещане за това произведение. Не възприемаме всички по един и същи начин - нито картините, нито музикалните произведения, нито литературните.".


Днешните деца предпочитат произведения с щастлив край и с по-малко негативни събития в сюжета. Това подсказва, че е необходимо учебната програмата да се обновява периодично с творби, които учениците харесват и към които проявяват интерес, убедени са преподавателите по литература, съобщава Дарик.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…