18.08.2015 15:17

Откриха следи от праисторическо клане в Европа

Видян 1787 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Учени заявиха, че са намерили редки доказателства за праисторическо клане в Европа след откритието на масов гроб на 7000 години с останки от първите земеделци на континента, носещи следи от тежки рани, пише The New York Times, цитиран от Агенция "Фокус". Археолозите, които изследват костите на 26 мъже, жени и деца, заровени в гробище от времето на Каменната ера в Шьонек-Килианщедтен близо до Франкфурт, посочват, че са открили рани от стрели и белези от удари по главите и пищялите. “Било е или мъчение или осакатяване. Не можем да кажем със сигурност дали жертвите са били все още живи”, казва Кристиан Мейер, един от авторите на проучването, публикувано в журнала Proceedings of the National Academy of Sciences.


Мейер посочва, че откритията подкрепят теориите, наложени от предишно откритие на два други гроба в Германия и Австрия. И на трите места жертвите и извършителите вероятно принадлежат към Културата на линейно-лентовата керамика (LBK) - земеделци, които са пристигнали в Централна Европа около 5500 година пр.Хр. Всички открити гробове датират от края на периода на присъствие на LBK. Това предполага, че членовете й, за които се смята, че са се заселили в днешна Унгария и по поречието на река Дунав, може да са се обърнали един срещу друг. Авторите смятат, че “новото доказателство във връзка с предишни резултати показва, че кланетата на цели общности не са били изолирани случи, а по-скоро често явление в последната фаза на Културата на линейно-лентовата керамика.”


Археологът от Дърамския университет в Англия Крис Скеър отбелязва, че особено силно впечатление прави нивото на агресия. Наблюдава се не просто избиване на конкурентна общност, а жестоко и систематично чупене на долната част на краката, изтъква ученият. “Това предполага прилагане на терористични тактики като част от вътрешно-общностно насилие”, добавя той.


Мейер, антрополог в Университета на Майнц в Германия, посочва, че никой не може да каже със сигурност какво е предизвикало убийствата след толкова дълго време, но могат да се изградят хипотези на базата на знанията за Културата на линейно-лентовата керамика. Краят й, например, съвпада с период на климатични промени. “Населението на LBK е нараснало значително, а това увеличава възможностите за възникване на конфликт”, обяснява Мейер. “Наред с това хората на LKB са били уседнали земеделци. За разлика от ловците-събирачи, които могат да се придвижат, за да избегнат сблъсък, тези хора не са били в състояние просто да избягат. Към това прибавяме факта, че може да е имало период на суша, който е довел до ограничаване на ресурсите, причинявайки конфликти.”



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв