Свързани новини

01.08.2015 13:35

Синята луна напълни плажовете

Видян 1423 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Синя луна напълни плажовете и заведенията край морето снощи - феноменът, който наблюдавахме вчера, се случва рядко. Астрономи обясниха, че явлението се получава, когато има второ пълнолуние в рамките на един календарен месец. Именно тази втора Луна се нарича синя. И въпреки че цветът й реално не се промени, хотелиери и ресторантьори се похвалиха с ръст на туристи по морето. Кръчмите във Варна бяха с резервирани места за петък вечер още от 2 юли, когато бе първото пълнолуние през този месец, показа проверка на "Стандарт". Нито истерията заради антракса, нито солените цени в крайбрежните заведения отказаха варненци и гостите на града да наблюдават Синята луна. Много от тях обаче не знаеха, че тя не може да се види с просто око. "Всъщност моментът на пълнолунието, второ за календарния месец, беше точно в 13.43 ч по обяд в петък", каза астрономът Ева Божурова от Народната обсерватория "Н. Коперник" във Варна. "За нас Луната е под хоризонта тогава и могат да я наблюдават само жителите от тъмната част на планетата. А вечерта пълнолунието остава, но с леко понащърбена част, като и тогава не може да се види с невъоръжено око, а само с малък микроскоп", обясни експертката.


 


Дни преди настъпването на феномена във Варна тръгна бизнес с телескопи. На входа на Морската градина срещу пет лева търговци предлагаха на малки и големи да наблюдават изгряващите звезди и Луна. Очаквано най-големи ентусиасти се оказаха тийнейджърите и влюбените. В петък следобед те окупираха плажовете с желание да се изкъпят в морето през нощта в пътеката на Синята луна. Хлапета разказаха, че разбрали от интернет какво означава явлението Синя луна и затова компанията се организирала да отиде и пренощува на плаж в района на Каварна или Шабла, където на воля през нощта да се къпят и се надяват това да им донесе щастие. Влюбена двойка също каза, че вечерта ще отскочат до морето с надеждата съзерцанието на пълнолунието, а не изключват и нощно къпане, да им донесе много късмет.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей