29.07.2015 15:10

За българина пиенето на ракия е начин на социално общуване

Видян 1349 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Докато има ракия, България е непобедима" - каза преди дни директорът на НИМ Божидар Димитров по повод открит фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия от ХІ век. Днес в ефира на ТВ7 той призна: Не съм го писал аз, а Иван Хаджийски, но малко хора четат този първи български социолог.


Иван Хаджийски казва, че ракията за българина е:


Първо - средство, с което ликвидира или преживява и радости, и скръб; при всички случаи пие; българинът, не е свикнал с радостта, да е радостен в живота си.


Второ - тя му дава храброст по време на войни - 200 грама и щурмуваш Чаталджа или Страцин без да ти мигне окото и отврмене - навреме ги превземаш.


И трето - той казва - за руснаци и поляци пиенето е начин да се напият, да забравят и радост, и скръб; за българина е начин на социално общуване - той сяда в кръчмата и започва да пие бавно, с мезе може да изпие колосално количество, повече от руснака и англичанина, но и да не се напие - защо, защото той разговаря, ракията му развързва езика.


Тоест ракията е едно универсално средство за българите в цялата им история, обобщи той.


Димитров призна, че с „Докато има ракия, България е непобедима" перефразирал един руски виц, според който Путин и Обама се споразумяли да ликвидират ядрените си ракети. Обама му се обадил на Путин и му казвал, че го е прекарал и си запазил десет ракети, насочени съм към Кремъл и отсега нататък Путин ще трябвало да изпълнява всичко каквото казва Обама. Путин се ядосал и започнал да си блъска главата. В това време при него влезнал Лавров и му казал, че един от техните военни се напил и забравил да ликвидира ядрените ракети. Путин тогава казал, че докато Русия пие е непобедима.


Що се отнася до чудотворната вода в кладенеца в Голямата базилика историкът каза, че според местното население водата лекувала очи, безплодие и други неща.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.