18.09.2008 09:31

Морска сол и още нещо

Видян 8740 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сигурно едно от най-древните внушения в областта на храненето е да не се злоупотребява със солта. Не е случайно твърдението, че познавате някого добре, ако сте изяли заедно “една торба сол”. В смисъл, знаете се от толкова много време, колкото е необходимо да се изяде торба сол.
Това тълкуване, разбира се, е повлияно от съвременните препоръки да се употребяват няколко милиграма сол дневно, не повече. Привържениците на здравословното хранене препоръчват също така да се употребява морска сол, не каменна.
По същество разликата е незначителна, но морската сол е все пак напълно естествен природен продукт.
Тя съдръжа повече от 100 минерални вещества,но главно натриев хлорид (готварска сол). А каменната сол е почти чист натриев хлорид и се използва предимно в промишлеността. Има я и в магазините-вероятно най-евтиното нещо.
Морската сол се добива така, както преди векове - водата от солените езера и морета се отвежда в така наричаните “солни градини”, изпарява се от слънцето, преобръща се, докато се изпари напълно.
Освен за готвене, морската сол може да се използва и за укрепване на имунната система, а също и в козметиката - като скраб за кожата, като антицелулитно средство.
За мнозина българи обаче сезонът, който настъпва, е единственият, в който морската сол има някакво значение, защото е времето на туршиите.
А туршия без морска сол (особено зелето) не е туршия като хората.
За целта на пазара са пуснати опаковките от по 2 килограма за 44 стотинки едра морска кристална сол. Трапезната българска морска сол от 1 килограм и йодирана е 24 стотинки.
За всички, които държат наистина и солта им на масата да е каквато трябва, има различни по големина опаковки най-вече гръцка морска сол ”Калас” на цени от 1,04 лв. докъм 2,79 лв., както и мелничка, пълна с морска сол срещу 3,29 лв.
Може да се намери и диетична сол с 50% понижено съдържание на натрий за 1,89 лв. и с 66% по-ниско съдържание на натрия – 5, 49 за 350 грама.
Впрочем, с есента за съжаление идват настинки, хреми и т.н. и за справянето с тях морската сол също ще ви е от полза - за инхалации, за вани, за разтривки. Така че сезонът един - солта все същата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв