Свързани новини

09.07.2015 18:17

19 минути пита новия шеф на БНБ

Видян 3326 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Били сте заместник-министър в шест правителства, което може да се разглежда като предимство, но и като недостатък. Имате ли участие във формирането на политиката, която доведе до скока на долара през 1996 г. и последвалите верижни банкови фалити, когато тесен кръг доверени лица на властта са натрупали колосални печалби? Как ще коментирате твърденията, че тогавашната власт замете следите на редица кредитни милионери у нас по онова време, а те и някои банкери, които ги направиха кредитни милионери, и сега живеят необезпокоявани, включително и в САЩ? Чувствате ли вина, след като запазихте мястото си и при следващото правителство на Костов, което можеше да прекрати това?          


Били сте зам.-министър, част от политическия кабинет на леви, десни и разноцветни правителства, които имаха различни политики през годините и предлагаха коренно противоположни концепции за управление, фискална дисциплина, икономическо развитие и макроикономическа реализация. Как ще запазите БНБ независима от политически натиск, ако чрез Вашата биография на практика показвате, че можете да бъдете доста гъвкав спрямо политиците?                  


Вярно ли е, че сте използвали протекциите на Кристалина Георгиева, която не отрече това, запитана в медиите и специално от "19 минути" дали лобира за Вас? Имали ли сте предварителни срещи с двама политически лидери – Бойко Борисов и Лютви Местан – преди да бъдете официално представен като кандидат за управител на БНБ? 


В какви отношения сте с Пламен Орешарски – бившият министър-председател на България, с когото дълги години бяхте заедно заместник-министри?   


Бяхте заместник-министър по времето, когато държавата проведе спорна приватизация, а финансовото министерство контролираше пряко най-скандалните й случаи като продажбата на "Кремиковци" за 1 долар, след което държавата през ресорното министерство наля над 400 млн. лв. на вече частното предприятие, и продажбата на БГА "Балкан" за 150 хиляди долара, след което активи на компанията бяха изтъргувани вече от частния собственик за повече от 60 милиона долара, а след това държавата беше осъдена дори за неустойки. Имате ли и какво участие в тези и други приватизационни казуси, а ако сте били против - как изразихте тази своя позиция?

 

В МВФ ръководите мисия за техническа помощ за управление на финансовата политика на т.нар. “тежки” държави от Източна Европа, Централна Азия, Близкия изток и Африка. Но само през последните месеци тази мисия и нейната политика получиха неблагоприятни резултати -  верижните банкови фалити в Молдова и мораториума по плащане на дългове от Украйна. Има ли опасност в България да се развие Молдовски сценарий? След КТБ, преодолени ли са рисковете от следващи банкови фалити и доколко вече е сигурна банковата ни система? Как ще гарантирате, че КТБ няма да се повтори?           


Покрай фалита на КТБ, редица финансови експерти изразиха позиция, че крахът на КТБ беше опит да бъде съборен Валутният борд в България. Споделяте ли тази теза и когато кризата с банката започна миналото лято, МВФ имаше ли план за реакция на „тежката” към онзи период ситуация в страната, още повече, че след КТБ, само в рамките на дни, и друга банка беше подложена на удари?      


Сестра Ви – Радосвета Радева – заема висш мениджърски пост в Уникредит Булбанк - най-голямата търговска банка в страната. Това не е ли конфликт на интереси? Или сестра Ви ще напусне поста си, ако Ви изберат за гуверньор на БНБ?        


Имате ли лично участие в създаването на "модела КТБ" – модел на срастване на политика и банка, след като със сестра Ви сте участвали в приватизирането на банката - тя точно в онзи момент е била член на Съвета на директорите на Корпоративна, а Вие сте били заместник-министър на финансите?          


В банковите среди има съмнения, че ако бъдете избран за управител на БНБ, ще последват наказателни операции към определени български банки, които не се харесват на определени олигархични и политически кръгове на големи длъжници на... банките. Как ще коментирате тези опасения?   





Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей

Съвсем не лош ден

Съвсем не лош ден, макар че може би ще се наложи дълго