Свързани новини

03.06.2015 15:17

Приватизацията на Софарма с $ 24 млн. вземат $ 36 млн., плюс имоти и завод

Видян 3353 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като ви припомнихме за ужасяващите лекарски грешки на болница Доверие, както и за приватизацията и ликвидацията на Софийски аптеки, днес ще завършим сериала Здравен октопод. Той е вдъхновен от приключенията на новоизлюпения банкер – олигарха Огнян Донев. Епизод 3 е посветен на приватизацията на Софарма преди 15 години.


Категорично корпоративните интереси на фармацевтичната компания не включват по-добро здравеопазване за българските граждани, по-добър достъп, ефективно оползотворяване на ресурсите – все неща, за които мечтае дълги години българският народ. А последният доклад на Световната банка е и потвърждение на това.


Сега нека се върнем 15 години назад. Две фирми стигат до финала на наддаването на онова, което днес наричат “фирмата на Онян Донев” – Софарма. Единият кандидат е производител №1 във фармацията Балканфарма, сега Актавис, а другият е Елфарма. Ето какво пише тогава, в далечната 2000 г., Капитал:“Елфарма е учредена специално за участие в приватизацията на Софарма. Акционери в новорегистрираното дружество са фирмата на Борислав Дионисиев Електороимпекс с 60%, а останалите 40% са собственост на Унифарм. Финансирането на приватизационната сделка ще е от Електроимпекс, а Унифарм ще използва опита си в бранша. Унифарм е малко предприятие за производство на фармацевтични продукти. Приватизирано е от РМД две години по-рано срещу 2,75 млн. долара. Годишните приходи от продажби са около 6 млн. лв., което е близо десет пъти под приходите на Софарма. Според запознати дружеството е близко до тогавашното ръководство на Общинска банка. В надзорния съвет на Унифарм е  олигархът Огнян Донев, който най-вероятно е и връзката с финансовото учреждение. Хора от бранша коментираха, че Унифарм трудно ще намерят възможност да развият предприятието. Интересът към Софарма се дължи на познатата марка, липсата на задължения, както и на факта, че по сметки на дружеството има над 10 млн. долара. То има и вземания в размер на 26 млн. долара”.


Ако сметката на Капитал е вярна, значи купилият за 24 милиона долара кандидат заварва 36 милиона в зелено в предприятието. Добра сделка. При това, без да се броят имоти, заводи и складови наличности за още толкова!


Но това вероятно не е последният епизод в нашия сериал. Имайки предвид, че сегашният министър на здравеопазването Петър Москов работи за Здравния октопод, можем само да гадаем какво развитие ще има. 




Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще почувствате самоувереност

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще почувствате самоувереност, която ще ви помогне