25.05.2015 12:31

Французите пробутват своите за награди в Кан

Видян 1437 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Филмът Дипан на Жак Одиар изненадващо спечели Златната палма в Кан. Фаворитите на 19 минути, на които предрекохме отличия, заслужено ги взеха. Гран при отиде при унгарския дебютант Ласло Немеш за неговия уникален филм Синът на Саул, взел и наградата за звук. Специалното отличие на журито, в чийто състав влизаха братя Коен, Джейк Гиленхол, Сиена Милър, Софи Марсо, Роси де Палма, пък бе връчено на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос за Лобстер с Колин Фарел. Разказвали сме ви подробно и за двата филма в нашите кореспонденции. При дьо ла мезансцен се падна на друга интересна продукция – Убиец на Ху Хсяо Хсиен – историята е за 10-годишно момиче, обучавано в тайните на смъртоносните бойни изкуства. 


Най-голяма изненада предизвика лишаването на Кейт Бланшет от полагащата й се награда за женска роля в Карол. Нейната партньорка на екрана Руни Мара подели приза с Еманюел Берко. Французойката е с признание за посредствената си роля в Моят крал, където играе отчаяна и изнервяща зрителя съпруга на Венсан Касел. Тя е режисьорка и на друг посредствен филм – Горе главата, с който се открие 68-ото издание на канския кинофестивал. В знак на протест режисьорът на филма Карол – Тод Хайнс, излезе на сцената вместо своята актриса и предрече – седмица след 19 минути, Оскар за Кетй Бланшет, която на Лазурния бряг не бе оценена по достойнство.

 

Французите си присъдиха и мъжкия приз, даден на Венсан Лендон за Мерките на мъжа.  Наградата за сценарий е за Мишел Франко за Хроник. При късометражните филми спечели Вълни’98 на Ели Дагер. Златната камера е за оператора на филма Слънцето и сянката – заглавие, крадено от нашия Рангел Вълчанов.


По-справедливи отличия присъди журито, оглавявано от Изабела Роселини, която оценяваше втората фестивална селекция – Особен поглед. Голямата награда отиде при исландския филм за овчари Хрутар на Гримур Хаконарсон. Балканското кино, българското не съществува на фестивала, се радва на приза на журито за Звиздан на хърватина Далибор Матанич и на статуетката за талант на румънеца Корнелиу Порумбиу за Комоара – и двамата на по 40 години. Най-добър режисьор в тази селекция е Киоши Куросава.


Борис Ангелов

Кан



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще почувствате самоувереност

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще почувствате самоувереност, която ще ви помогне