01.04.2015 12:44

Климатичните промени носят тропически болести

Видян 1387 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заболяванията, пренасяни от кърлежи, комари и гризачи тази пролет ще разболеят много повече българи, отколкото през миналата. Причината за това са очакваните чувствително над нормата дъждове в следващите три месеца и заради неспиращите промени в климата.

Това заяви пред „Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор. Според него отражението на измененията в климата, особено от последните 10 г., ясно може да се види чрез промените в организмовия свят и човешката патология. „Имам предвид общите заболявания за животните и човека - т. нар. зоонози, като голяма част от тях се пренасят чрез друго същество като гризачи, кърлежи, комари, членестоноги", посочи д-р Кунчев.


На Балканите и у нас „ренесанс" в момента бележат заболявания като бруцелозата. Неотдавна в Хасковско, Ямболско, Бургаско и Сливенско бяха внесени случаи от Гърция, до които се стигна заради контакт със заболели овце, кози и крави, а преди това имаше повалени наши работници в Гърция. Туларемията също се „развихри" след като последният й взрив бе преди 7 г. От началото на годината повалените българи са 16.


Заради очакваната мощна полулация на кърлежи и комари, увеличава се и рискът от кримската хеморагична треска (тя е една от най-тежките, сравнима по смъртност с еболата), от птичия грип и туберкулозата (също се пренася чрез животни).

Средногодишно температурите у нас се повишават с един-един и половина градуса. „По тази причина у нас идват все по-южни болести като западно нилската треска и маларията. А най-засегнатите от промяната райони ще са поречията на Струма и Места, долното течение на Марица и Южното Черноморие", каза епидемиологът.


Заради навлизането на тропически болести на Балканите в региона започнаха серия от двустранни срещи, на които да се обсъдят нужните мерки. Първата бе между Албания и Косово преди дни, на която присъства и наш екип от МЗ. Следващата е между България и Македония, на която ще се поканят и лекари от Гърция и Турция.

Здравното министерство вече е изпратило писмо до общините да обработят с препарати рисковите зони, особено заблатените, за развитие на кърлежи и комари.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей