Свързани новини

11.11.2014 15:08

Милена Фучеджиева представи новия си роман Сексът и комунизмът

Видян 2176 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Снощи пространството за събития, срещи и изложби „+това“ се оказа тясно за всички желаещи да споделят заедно с Милена Фучеджиева публикуването на новия й роман „Сексът и комунизмът“ от „Ентусиаст“. Датата на събитието е избрана неслучайно, мястото също, защото голяма част от историята в книгата е написана именно в арт атмосферата на заведението. Романът разказва за невъзможната любов между два елита – комунистическия и този отпреди 9 септември 1944 г., както и за бруталното сексуално съзряване на една тийнейджърка по време на социализма. Книгата започва с шокираща история по действителен случай за извършено престъпление, което комунистическият строй оставя безнаказано.


Виктория Бисерова от „Ентусиаст“ откри събитието. Тя сподели с присъстващите своите първи впечатления от романа: „Сексът и комунизмът“ е история, която Милена Фучеджиева носи дълго у себе си. Тази книга не говори, тя крещи, тя казва точните думи. Убедена съм, че като вицепредседател на възстановения Клуб на българските писателки Милена ще работи още много по темите, свързани с жените“.


Романът бе представен от хореографа Мила Искренова, която призна, че не се чувства достатъчно комфортно в сферата на словото, но направи точен и много емоционален анализ на историята. Тя прочете откъса, който ѝ е въздействал най-силно – момента, в който Анастасия и малкият Стефан са изправени пред грозната истина за живота: „Какво ще правим сега - този въпрос на малкия Стефан е актуален и днес. Това е въпрос, поставен пред общество с двойнствена биография, която не успява да свърже два клона на съзнанието дори чрез любовта“. „Тази книга е пречистващ спомен за едно минало, което не иска да се раздели с нас, може би защото ние не сме се огледали достатъчно ясно в него. Романът „Сексът и комунизмът“ е прекрасна възможност да направим това и да се коригираме“, сподели Мила Искренова.


„Нямах намерение да пиша такава книга. Исках да напиша нещо изключително забавно, книга за секса и момичетата, с весели женски истории. Когато започнах да пиша, трябваше да се върна в миналото, и когато го направих, се получи нещо съвсем различно, друго, което явно трябваше да бъде написано в книга. Това е моята версия за общия ни живот, една част от тази версия, едно лице на тази история“, разкри писателката Милена Фучеджиева. Отсъствието на дъщеря ѝ Радина на премиерата, която от години живее зад граница, е още една причина да има такава книга и да бъде разказана тази история. „Случи се така, че трябваше да напускаме България принудително, децата ни да са далече от нас. Наистина нямам извинение за нищо, което се е случило“, бяха заключителните думи на авторката, които развълнуваха силно всички присъстващи.


По време на събитието беше представена дигитална изложба на всички снимки от фотосесията, направена специално за корицата на книгата. Концепцията и снимките са на Милена Фучеджиева, а модел е красивата Антоанета Минчева, която беше сред присъстващите. Гостите получиха и специален подарък в духа на 80-те и 90-те години – значка със заглавието на книгата.


Премиерата уважиха Соломон и Гергана Паси, Христо Друмев, Евелина Борисова, Линда Русева, Любен Дилов-син, Леа Коен, Радослав Парушев, Богдан Томов, Биляна Петринска, Румен Рачев, Екатерина Генова и Филип Цанов, Владимир Тодоров, Михаела Стойкова, проф. Мирослава Кадурина  и други, много близки, приятели и колеги на писателката.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева