Свързани новини

15.09.2014 17:08

НДК с постоянна театрална сцена

Видян 1573 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националният дворец на културата представи интересни подробности около културната си програма до края на годината в чисто новия си пресцентър вчера.


Освен двата традиционни фестивала на Двореца – Киномания и Новогодишния музикалния фестивал, бяха представени и зимното издание на „София диша” – „Коледа в пасажа”, както и постоянната театрална сцена, която е замислена на мястото на музикалния магазин „Балкантон”.


28-мото издание на „Киномания” ще стартира на 13-ти и ще продължи до 27-ми ноември. Очаква се фестивалът да предложи около 70 заглавия от най-интересното, актуално и стойностно от европейското и световно кино.


Сред заглавията е най-новият филм на Уди Алън - Magic in the Moonlight, Госпожица Юлия по Стринберг, под режисурата на Лив Улман и с участието на Джесика Частейн и Колин Фарел, Clouds of  Sils Maria с Жулиет Бинош (награда от Кан за Жулиет Бинош), Мистър Търнър на Майк Ли – награда от Кан за Тимоти Спол и номинация на Майк Ли, Пророкът – пълнометражен анимационен филм за възрастни по класическата книга на Халил Джибран, създаден от най-добрите аниматори в модерното кино.


Българско участие  ще премине под знака на  „Потъването на Созопол” на Костадин Бонев, три ТВ филма от поредицата „Непознатите” на Георги Тошев – за „АББА“, Татяна Лолова и Богдана Карадочева, документалния филм на Коста Биков за Тони Андрейков – „Гражданинът кино“


За трети път, Френския институт и НДК си сътрудничат в организирането и представянето на Фестивала на френското кино в рамките на Киномания.


Киномания е единственият фестивал от рода си в България, който отделя специално внимание на децата и има рубрика Детски филми. Следвайки нарасналия интерес към рубриката, тази година прожекциите на детските филми в НДК ще бъдат в зала 1 с безплатен вход за децата! Това става възможно благодарение на финансовата подкрепа на Постоянното представителство на Европейската комисия у нас.


Визията на Киномания`14  е дело на световноизвестния български художник и аниматор Теодор Ушев.


Новогодишният музикален фестивал отново ще предложи богата и разнообразна програма, обещават организаторите. Предвидено е откриването да е на 7 декември с директно излъчване от Миланската скала на „Фиделио” – единствената опера на Лудвиг ван Бетовен. Това е най-очакваното оперно събитие в света, предавано едновременно в над 70 държави в реално време.


Сред акцентите в програмата са органов рецитал с барокова музика, серия от концерти на деца – лауреати на наши и международни конкурси, гала концертът на Райна Кабаиванска на 18 декември в зала 1 (оперната прима празнува 80-годишен юбилей тази година), както и концертът, в който Орлин Горанов и Лъчезар Пръвчев ще изпълнят шлагери от поп музиката в класически аранжименти.


Тази година Празничният новогодишен концерт ще е с тема „Духът на Франция”. Фестивалният симфоничен оркестър под диригентството отново на маестро Емил Табаков ще изпълни произведения на популярни френски композитори като Дебюси, Бизе, Офенбах, Супе и др.


Творби на съвременни български художници от фонда на Националната художествена галерия ще гостуват в Арт галерия НДК. След тях ще бъде представен цикъл от 27 експозиции с картини от фондовете на галериите в страната. Същевременно Националният дарителски фонд "13 века България" отново ще направи изложбата "Толкова близо, толкова далече" на млади български автори, които живеят и работят зад граница.


Сред съвместните инициатива на Двореца са зимното издание на фестивала „София диша”, което се очаква да се проведе в Пасажа през декември. Надсловът му ще е „Коледа в Пасажа”. Целта е популяризирането на съвременното изкуство и привличане на млади автори и нови публики. Абревиетурата на НДК ще се чете като „Ние дишаме култура”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева