Свързани новини

15.09.2014 15:24

Стара хартия за нова книга събра 11 тона хартия за рециклиране

Видян 1768 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 14 септември 2014 г. пред книжен център „Гринуич“ на столичния бул. „Витоша“ 37 за втора поредна година се проведе детският празник „Стара хартия за нова книга“. Всяко дете, което с възрастен придружител донесе поне 5 кг стара хартия за рециклиране, получи нова детска книжка по избор. Инициативата, която се превръща в традиция, цели да покаже на децата как да пазят природата, защо е важно отпадъците да се събират разделно, както и да стимулира интереса им към книгите и четенето. Кметът на София Йорданка Фандъкова е патрон на събитието, а като представител на общината лично дойде заместник-кметът на Столична община по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ Тодор Чобанов, който също донесе хартия за рециклиране, за да допринесе за каузата.


Въпреки лошото време и дъжда, кампанията продължи успешно с 11 тона предадена хартия и 1692 раздадени книги. Заедно с родителите си, някои деца предадоха над 30 кг стара хартия за рециклиране. Благодарение на всички, които се включиха в детския празник „Стара хартия за нова книга“ 143 дървета са спасени от изсичане.


Макар че времето навън беше мрачно, настроението през деня беше слънчево и празнично - децата се забавляваха с куклен театър на еко тематика и правеха бижута и сувенири в специална еко работилница. Пред книжен център „Гринуич“ се проведе и куиз с въпроси и много награди, а малчуганите научиха защо е важно рециклирането и много любопитни факти от света на книгите. Част от програмата беше и магическото шоу на мистър Джими „Вълшебните контейнери на ЕКОПАК“.  През целия ден децата имаха възможност да гледат 3D филма „Повелителите на рециклирането“, както и да играят на играта „Стани Екогерой!“ в уникалния 3D Екобус на ЕКОПАК България.


Под надслов „Почисти и прочети“ децата се забавляваха през целия ден, участваха в много игри и викторини, танцуваха и получиха много подаръци и награди от организаторите и партньорите.


 Главният редактор на сайта Az-deteto.bg г-жа Мария Дуковска обяви резултатите от тазгодишната кампания на „Забавното лятно четене“ и приветства посланици на четенето, които връчиха награди в категориите „Най-четящото дете“, „Най-активен читател на Забавното лятно четене“, „Най-активен млад читател“, „Най-четящият град“, „Най-четящото училище“ и в тазгодишния Литературен конкурс. Самоков грабна приза „Най-четящ град“, а най-четящото училище е СОУ „Христо Ботев“ от град Русе. 11 годишната Теодора Станоева спечели в категорията „Най-четящо дете“, а в литературния конкурс най-добри се оказаха Божидар Алексиев, Петър Иванов, Йоан Маринов и Мина Бонева.


Малчуганите от детска вокална група „Мики Маус“ се погрижиха за настроението на присъстващите с песни и хореография, а ЕКОПАК България забавляваха децата с безспирни танци и музикални игри. Финалът на събитието достойно постави вокална театрална формация „Врабчета“ при столичен Център за работа с деца. Те пяха и танцуваха с младите читатели-еколози и така закриха второто издание на „Стара хартия за нова книга“ по незабравим начин.


Инициатори на събитието са ЕКОПАК България, книжен център „Гринуич“ и Столична община, партньори са издателство „Ентусиаст“, „Книгомания“ и кампанията „Забавното лятно четене“, а книги и награди за децата бяха предоставени от „Бард“, „Хермес“ и „Албо Груп“. Официален медиен партньор е телевизия БНТ. За да се случи събитието заслуга имат и издателствата „Фют“, „Кралица Маб“, „Фабрика за книги“, „Златното пате“, „Труд“, „Милениум“, „Прес“ и „Мотовете“, които също предоставиха свои книги, с които да зарадваме всички малки любители на рециклирането.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Земетресение близо до Девин

Земетресение край Девин

Земетресение разлюля района близо до ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на