Свързани новини

15.09.2014 13:54

Фестивал за документално кино показва хапливите филми в София

Видян 1503 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Второто издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs ще се проведе от 2 до 9 октомври в Дома на киното, Евро синема, Чешкия център, Dada Cultural Bar и Експо Баня София. Фестивалът ще бъде открит със селекцията от български късометражни филми Biting BulDocs, включваща „Името ми е Протест” на Атанас Куцев, който представя събитията от горещото лято на 2013-та, „Богатството на най-бедните” на Веселина Веселинова, за живота в село Горна Бела речка и обезлюдяването на Северозападна България, „Soldier” на Деси Томбушева, филм-портрет за ЛГБТ активиста Десислава Петрова - Солджъра и „Симбиоза”на Борислав Станков, показващ симбиозата между болната душа и болното тяло.


Тибет е една от водещите теми в тазгодишното издание на фестивала. Ще бъдат представени три филма, посветени на борбата на Тибет за свобода – „Слънце зад облаците”, „Плячкосването на Тибет” и „Дете на яковете”. Специално за фестивала в София ще пристигне тибетският активист Мигмар Уангду Райт, който заедно с Татяна Свечникова от сдружение „Приятели на Тибет в България”,  ще проведе беседа в Чешкия център на 7 октомври.


„Пътят Камино и нетипичните пилигрими” е един от акцентите в програмата. Ронан О`Конър е инструктор в рехабилитационен център за лечение на наркозависими и алкохолици в Австралия. Изминал е пътя Камино пет пъти и твърдо вярва, че ходенето на големи разстояния има лечебен ефект, а класическите терапии в групата му – безспорна вреда върху зависимите. Затова той ги кани да изминат с него 800км. по пътя към Сантяго де Компостела. След прожекцията на филма на 8 октомври в Чешкия център, българи изминали Пътя Камино ще споделят своите преживявания със зрителите.


Седем колоритни дами на възраст между 65 и 95 години, ще поведат зрителите сред забележителностите и тайните на Ню Йорк в „Стилните нюйоркчанки или мода за напреднали”. Всяка от тях има свой подход към естетиката и живота, със силно изразена индивидуалност в стила и модата, отговарящи с енергия и дух на времето и възрастта.


Мария е аутист и живее на свой собствен въображаем остров от емоции, до който допуска само шепа близки хора. “Мария и аз” е разказ за една ваканция на Гран Канария, за предизвикателствата на това да отгледаш дете-аутист, за гледната точка, която показва друг свят - света през очите на Мария, за истинската любов между родител и дете, независимо от трудностите да споделят чувства.


В рамките на Sofia Biting Docs ексклузивно ще се прожектира филмът на Светослав Драганов „Виктория зад кадър”. Първоначалната идея е режисьорът да направи класически мейкинг на филма с моменти от снимачния процес, интервюта на авторите и актьорите, както и кратък коментар за филма. Но, както винаги се случва с “Виктория”, нещата потеглят в избрана от самите тях посока, финалният резултат е съвсем различен от първоначално замисления и както всички филми на Светльо Драганов се гледа на един дъх, през много смях и мъничко сълзи.


По време на фестивалните дни ще покорим най-високите върхове на всеки един от континентите с „Осем първенци”, ще пропътуваме на мотор над  13 000км. от Аляска до Аржентина с „Меден месец на път”, ще се отправим на пътешествие до Гренландия с „Експедиция до края на света”, ще се изгубим из колоритните улички на Катманду в „Изгубената камера”, ще се отдадем на огнените ритми на фламенкото, благодарение на “Guitarra De Palo” и ще се потопим в експерименталните звуци на Ефтеркланг в „Духът на Пирамида”.


Фестивалът ще бъде закрит с филма „На стоп до Истанбул”, в който двама белгийци на средна възраст, решават да отидат до Истанбул на автостоп за 7 дни, само защото са си резервирали самолетен билет,  за да се върнат до родния Брюксел. Карстен де Вилдер и Дими Думортие лично ще представят филма си пред българските зрители.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате