Свързани новини

18.08.2014 14:57

Роди се новият Гришам!

Видян 1912 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В средата на месец август „Ентусиаст“ публикува криминалния роман „Убийството на мистериозната жена“. Това е първият случай на новия литературен тандем криминалисти Оливър фон Боденщайн – Пиа Кирххоф, който носи световна слава на немската писателка Неле Нойхаус.


Вестник „Ню Йорк Таймс“ определя книгата като „разтърсващо криминале“, сравнимо с творбите на Джон Гришам, а „Зюддойче Цайтунг“ предупреждава почитателите на криминалния жанр, че „съществува опасност от пристрастяване“. До 2013 г. от книгите на Нойхаус в цял свят са продадени над 5 милиона копия. Всички романи от поредицата, посветена на комисарите Боденщайн и Кирххоф, са включени в листа с бестселъри на сп. „Шпигел“ в категорията на 15-те най-продавани заглавия през септември 2011 г. До момента правата върху книгите са продадени в над 20 страни, от които Италия, Франция, Испания, Холандия, Корея, Русия, Бразилия и САЩ.


През 2013 г. по книгата „Убийството на мистериозната жена“ е заснет филмът „Една нежелана жена“ за ZDF с участието на Фелиситас Уол и Тим Бергман в главните роли. Малка роля е отредена и за авторка. Това е втората история на Нойхаус, по мотиви от която се прави филмова адаптация.


Главният комисар Оливър фон Боденщайн и неговата колега Пиа Кирххоф разследват заплетен криминален случай. Открити са два трупа, а причината за смъртта на пръв поглед е самоубийство. Главният прокурор на Франкфурт, доктор Йоахим Харденбах, се е прострелял с ловна пушка, а под кулата в Келкхайм е намерена мъртва млада жена. По-подробният оглед на криминалистите обаче им подсказва, че са се натъкнали на хладнокръвно планирано убийство. Разследването ги отвежда до шикозната конна база „Гут Валдхоф“, където е работела втората жертва - фаталната красавица Изабел Керстнер. Мъртвата съпруга на ветеринаря приживе е била всичко друго, но не и обичана жена. Ценяла е само лукса и богатството – все неща, които съпругът ѝ не е можел да ѝ осигури. И Изабел е получавала желаното от всеки друг. Няма съмнение, че мотивът на убиеца е ревност, а заподозрените са много: съпругът-рогоносец, многобройните любовници, наранените им съпруги, измамените купувачи, та дори собственото ѝ семейство. В хода на разследването наяве излизат тайни видеозаписи на компрометиращи срещи на Изабел с известни личности, включително и с главния прокурор Йоахим Харденбах, семейните проблеми на служителите на конната база, опити за изнудване, измами и корупционни схеми, дори престъпления с трафик на хора.


Авторката признава, че първоначално романът „Убийството на мистериозната жена“ не е бил замислен за криминале, а историята в книгата се развива в измислена от нея местност. Точно преди отпечатването на романа обаче Неле Нойхаус решава, че ще е много по-интересно, ако действието се развива в града, където живее - Таунус. Според нея читателите не искат да четат полицейски доклади, те искат романи с истински герои, от плът и кръв. Така се ражда идеята за комисарския тандем Оливър фон Боденщайн и Пиа Кирххов, чрез който Нойхаус създава вълнуващите си сюжети.


Типично за стила на авторката, историята не се свежда само да разрешаването на конкретния случай, а следва няколко сюжетни линии, като важна роля играят второстепенните герои, всеки от който по някакъв начин участва в събитията, довели до убийството. За разлика от други персонажи от популярни криминални романи харизматичното детективско дуо Кирххоф – Боденщайн води почти нормален начин на живот. Комисарите имат семейство, приятели, домашни любимци, за които да се грижат, домакинска работа, която да свършат. Всичко това на фона на едно нормално градче, разтърсено от редица престъпления. Неслучайно местната полиция, шегувайки се, споделя на авторката: „Неле, ако наистина имаше толкова много престъпления в Таунус, колкото има в книгите ти, тогава щеше да се наложи да наемем поне още 10 човека.“



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог