13.12.2008 09:13

Голямото пазаруване

Видян 2642 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 200 млн. лв. се очаква да изхарчи българинът през декември за техника. От днес започва голямата навалица в магазините, защото излизат коледните и новогодишните промоции на хипермаркетите, съобщава в. "24 часа", цитиран от БГНЕС.


Затова и продажбите на техника през декември скачат 2-3 пъти в сравнение с останалите месеци.Световната криза не се отразява на пазара на техника у нас, очакваме и сега да има голямо търсене, заяви Мина Китова, управляващ директор на "Техномаркет". При техниката средногодишното нарастване било с 15-20%, което е нормално. Средно 57 евро на година харчи българинът за техника, съобщи Маргарита Богатинова от "К&K електроникс". Сумата не е голяма и дори да се свие с 2-3 евро, нямало да е фатално. Кризата ще се почувства и при нас, неизбежно е, смята обаче шефът на "Технополис" Божидар Колев. Според него все пак за 2008 г. вероятно ще бъдат отбелязани минимални ръстове заради откритите нови магазини. Първото полугодие беше изключително успешно, но последните 2 месеца темповете се забавят до 5-6%, коментира Колев. Средната стойност на покупката през ноември е спаднала с 2% спрямо същия месец на 2007 г. - 215 лв. срещу 219 лв. Паника у нас не бива да се всява, в Европа потребителското търсене се свива, защото се съкращават работни места, докато в България производственият сектор не е засегнат, обясни Китова. Единственото влияние на кризата върху пазара на техника били по-затегнатите условия за кредитиране. Продажбите на изплащане при "Техномаркет" у нас обаче не са свити, техният дял си остава 18-19%, казват от веригата. Имало само вътрешно преразпределение между фирмите за потребителско кредитиране. Някои от тях заради липсата на финансов ресурс са намалили отпускането на пари за лизинг на стоки, но други пък дори са го увеличили. Промяната е, че вече не одобряват малки кредити за 10 минути, а за 15 , твърди Китова. Според нея, ако хората имат постоянна работа, никой няма да им откаже лизинг на техника.
От "Технополис" обаче смятат, че затягането на условията за потребителско кредитиране вече се чувства. "През миналата година в този период лизингът при нас беше с 25% дял, а сега е 19%", каза Божидар Колев. Според него кризата има по-скоро психологически ефект върху хората, които отлагат покупката за по-сигурни времена. Най-голямата навалица в магазините за техника се очаква в уикенда преди Коледа и в дните до Нова година. Затова големите хипермаркети няма да почиват Магазинитеще работят на 25 и 26 декември, и дори в навечерието на 2009 г. - на 31 декември.
За хората, които искат да избегнат опашките, от "Техномаркет" за първи път по празниците предлагат пазаруването да стане по интернет. По електронен път може да се поръча желаният продукт, а за плащането има различни варианти - дори и на място с наложен платеж. Доставката става до 24 часа. Въпреки кризата от веригите хипермаркети очакват да отчетат дори увеличение на продажбите през 2008 г. В "Техномаркет" по предварителни данни то ще е между 16 и 18%. Причина за този ръст са и новооткритите магазини. Общият брой на обектите във веригата вече е 37. В "Технополис" пък очакват около 15% ръст тази година. Досега увеличението на продажбите годишно е било 23 на сто. Кризата нямало да промени дългосрочните планове на компанията и се планира магазините да станат над 30 до 2-3 години. В момента хипермаркетите на "Технополис" са 21, последният беше открит преди ден в Монтана. Номер 1 по продажби през декември ще бъдат LCD телевизорите, единодушни са от големите вериги. Цените им вече са много по-достъпни, а и изборът е огромен. Най-търсени били с екран от 32 инча, на цена около 800-900 лв. След LCD-тата най-много се харчат лаптопите. А сред сравнително новите продукти, които се радват на най-големи ръстове в продажбите, са навигационните системи за коли. При тях увеличението е със 150% спрямо миналата година. Причината е, че цените са паднали до 400-500 лв. за маркови модели, а и вече има добри карти за България. При бялата техника сериозен ръст е отчетен на продажбите на съдомиялни машини и уреди за вграждане.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева