Свързани новини

12.12.2008 09:33

Олигарсите: Максим Димов - бекстейдж политика

Видян 23671 пъти | Коментари 0
Гласували 7 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има политика пред кадър и политика зад кадър. Един от интересните представители на втория тип е Максим Димов. Някои хора го помнят като едномандатен депутат от ДПС, други като бекстейдж и ковчежник на Царя преди и малко след изборите, които Симеон спечели през 2001 година. Само за справка – Димов е и бивш заместник-шеф на БНБ. Значи е от тези хора, които идват и си отиват, изгряват и залязват, за да изгреят отново – нещо като птицата феникс, но на българска политическа почва.


И досега се носят легенди за причините, поради които роденият в Добрич икономист от тъй близък до царската корона, се превърна за една нощ в персона нон грата около Величеството. Някои подозират приятелство с олигарха Кюлев за причина, други – финансови неща, но всичко си остава между Царя и Димов.


Максим празнува рождения си ден на Нова година. Роден е на 1 януари 1961 г. Завършва немска езикова гимназия в Добрич, "Международни икономически отношения" във ВИИ “Карл Маркс”, има аспирантура по международни валутно-финансови отношения в София и Кишинев, Молдова. От специалист в "Машиноекспорт" в изключително кратки срокове израства до изпълнителен директор на Държавния фонд за реконструкция и развитие. Управител на "Макхолд". Председател на фондация "Хомо Луденс". Заместник-председател на фондация "Славяни", навремето свързвана главно с някогашния депутат от БСП доц. Захари Захариев и с ретро олигарха Агафонов. Заместник-председател на Федерацията за дружба с народите на ОНД. Става депутат  от Шумен в 37-ото Народно събрание (Парламентарна група на ДПС) и заместник-председател на Икономическата комисия в парламента. Хобитата му са футбол и изобразително изкуство. Също като на Димитър Бербатов.


През различните години Димов е бил близък с различни звезди на прехода. Ако помните легендарния депутат Асен Мичковски от Великото народно събрание, двамата с Максим са сред създателите на Селена холдинг, който и до днес владее атрактивни собствености. Според Дневник, на който е тази информация, Димов е сред основателите и на още един приватизационен фонд – Северкооп гъмза. Фирмата му Макском холдинг също не е безизвестна.


Според пресата в близкото минало името на Максим се разчува покрай Елитбанк. Фирми, свързани с Максим Димов и Иво Георгиев, имат немалки задължения към този трезор, ако съдим по доклада на тогавашния вътрешен министър Николай Добрев.


Преди време името на банката бе припомнено от в. Банкеръ по повод приключенията на Драшков – брат. Ако се вярва на публикацията, броени дни преди фалита си, тя била получила като превод от управляваната тогава от него държавна органицзация БОДК седемцифрена сума в зелено. А дали е така? 


Името на Максим Димов бе цитирано от медиите и покрай оръжейна сделка за доставка на оръжие в Йемен. Източници от службите бяха подметнали, че кипърската фирма, която била направила удара, “била подпомагана от "Елмаз 24", в която акционери били бившият външен министър и посланик в Турция Виктор Вълков, бившият шеф на Софийското градско управление на МВР Чавдар Чернев(двамата от митичния ресторантски кръг Монтерей), бившият депутат Максим Димов и др”.


В инвестиционен посредник “Маккап" пък е над 80% собственост на холдинга “Маккап”, кръстен като съкращение от Максим Димов – Капиталист. Ако вярваме на публикациите, там участват още  Владимир Кънчев и Цветан Начев, кадри на бившето Първо главно управление на ДС и създатели на някогашната Ортодоксална банка “Св. Никола”. В “Маккап брокерс” акции има отново и Чавдар Чернев.


Присъствали са "Кредитна банка" на "Мултигруп", депутатът Задгорски, "168 часа", банка "Тексим".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на