11.12.2008 12:03

Кокаин и риталин - тайните "помощници"

Видян 2500 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Често работата по високите етажи изисква голяма концентрация, постоянен прилив на нови идеи и добро настроение. Много германци посягат към психотропни медикаменти или наркотици, за да успеят да изпълнят тези изисквания.


Все по-големи са изискванията на фирмата към 40-годишен мениджър в Хамбург. Два месеца наред той пътува до Бразилия и обратно, за да води важни преговори. Срещу стреса и времевата разлика той започва да пие повече алкохол от обикновенно и да взима сънотворни. Срещу умората сутрин и вечер при преговорите, мениджърът взима стимулиращи медикаменти. Така описаната в един германски седмичник мениджърска съдба не е единичен случай, казва д-р Йенс Раймер, ръководител на Германското дружество за изследване и терапия на наркотичните зависимости: "Познати са ни случаи на хора, които упражняват съвсем нормално професията си и които посягат първоначално към по-леки медикаменти, за да се преборят с безсънието си. Или обратното - за да противодействат на медикаментите, повишаващи тонуса, много хора започват да пият успокоителни. Получава се един затворен кръг."


Към "тайните помощници" на претоварените сътрудници се числят амфетамините и кокаинът. Около 1,5 милиона германци консумират или са консумирали кокаин, разказва Йенс Раймер. През последните години се забелязва дори тенденция на леко покачване на консумацията в сравнение с останалите страни-членки на ЕС. Консумацията на амфетамини е стабилна. Ползват се и стимулиращи медикаменти като Риталин и Биозак, познат в САЩ като Прозак. Риталинът е средство, което се предписва на деца с хиперактивност и дефицит на концентрация. При възрастните средството води до повишаване на концентрацията и работоспособността. Често се посяга и към антидепресанти като Прозак, чието мотивиращо действие при здрави хора обаче не е доказано клинично, казва психиатърът Раймер. Злоупотребата с медикаменти не остава без последици. "По принцип има определена граница на физическата способност на даден организъм. Медикаментите могат да подобрят краткосрочно издръжливостта. В този случай обаче липсват фази на покой. Ако медикаментите се пият половин или една година, то това в крайна сметка предизвиква нервна криза. Ресурсите на организма се изчерпват и тогава човек се нуждае от по-дълга възстановителна фаза", казва д-р Раймер. По неговите думи, в Германия напоследък се създават все повече места за терапия на наркотични и медикаментозни зависимости, за хора, които продължават да упражняват професията си. Терапиите са по-кратки, но и по-интензивни. Часовете за терапия са през почивните дни или след работно време. Увеличаването на подобни места за терапия може да се тълкува като свидетелство за увеличаването на броя на зависимите, казва Раймер. Статистики за зависимост от наркотици и медикаменти на работното място все още не съществуват. Раймер и колегите му обаче наблюдават следната тенденция: "За да удовлетворят нарастващите изисквания на обществото, някои посягат към лекарства, предназначени за хора с тежки психически заболявания. Пионер в това отношение е Америка, където антидепресантът "Прозак" намира голямо разпространение. В Германия тази тенденция все още не е обезпокояваща, но подобно развитие - разбира се не в такива измерения като в Америка - не е изключено и тук", казва психиатърът Раймер.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения, но