10.12.2008 15:23

Как да предпазим банковата си карта от измами и копиране?

Видян 2078 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пазаруването с кредитни и дебитни карти става все по-разпространен и удобен начин за покупки и разплащане в търговски обекти и интернет. Паралелно обаче нарастват и измамите с банкови карти. Затова въпросът как да се предпазим от злоупотребите е съвсем актуален с днешна дата. Специалистите дават няколко основни съвета при ползване на банкови карти. Един от тях е да не споделяте с други хора ПИН кода, който ви дава достъп до сумите по сметката, да не го съхранявате на едно и също място с картата и да не го записвате на нейния гръб. Друга препоръка е да теглите пари с банковата си карта само от ATM устройства, които са поставени в банков клон или големи обществени сгради, редовно се проверявани от служители. Обръщайте внимание и дали на процепа за поставяне на картата не е прикрепено външно устройство. Запишете на отделно място телефона, изписан на гърба на картата и в случай, че тя бъде задържана от банкомат, незабавно уведомете банката издател. Активирайте услугата „SMS авторизация” и така ще получавате информация за всяко движение по сметката на вашата карта и ще можете да спрете превода ако не е нареден от вас. Повечето банки в България вече предлагат и кредитни карти с чип. Тази технология дава много по-голяма сигурност на картодържателите, защото информацията в чипа е кодирана и не може да бъде разчетена чрез външни „сканиращи” устройства. Сред първите у нас институции, въвели новата технология и при дебитните карти е ПИБ, като единствено тя ползва и собствен картов център, което допълнително повишава сигурността.
Най-разпространените методи за злоупотреба с банковите данни на потребителите са така наречените Phishing e-mails (зарибяващи писма) или регистрацията във фалшиви интернет страници. Съвета на специалистите е винаги внимателно да проверявате къде се регистрирате и предоставяте личните си данни. Никога не въвеждайте своя ПИН код и съхранявайте информацията за всички направени транзакции. Можете да се предпазите и като си издадете отделна карта, предназначена само за разплащане в интернет, която да захранвате преди всяка покупка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание.