Свързани новини

16.06.2014 14:21

Дилма пребори рака и бедността

Видян 2168 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Изпитвам нежност и обич към България цял живот и се чувствам в определен смисъл българка, въпреки че посетих родината на баща ми за първи път, когато бях на 64 години”, разказва президентът на Бразилия Дилма Русев. В момента срещу нея тече мощна кампания за очерняне в световните медии, защото най-вероятно наесен нашето момиче ще спечели своя втори президентски мандат. Заедно с канцлера на Германия Ангела Меркел, единствената, която я победи в класацията на „Форбс” за най-влиятелна жена на планетата, двете са открили фронт срещу САЩ заради нелегалното подслушване и следене на политици, бизнесмени и журналисти от цял свят, доказано от агента на тайните им служби Сноудън.


48% от бразилците със сигурност ще подкрепят Дилма Русев на предстоящите избори за президент според международните сондажи. Бразилските анкети й дават 58% и сигурна победа на първи тур. Залогът е огромен, защото става въпрос за управлението на седмата най-голяма икономика и петата най-голяма държава в света. За първото заслугата на нашето момиче е огромна. Именно тя е министър на енергетиката и шеф на нефтената компания на държавата „Петробраз”, когато страната става най-бързо растящия производител в света, тя е шеф на президентската администрация – равностойно на премиер у нас, когато икономиката постига забележителен икономически растеж. А после става държавен глава и през най-кризисните последни 4 години успя да удържи от срив страната, двойно по-голяма от целия ЕС. От което най-много печелят хората. Твърде критичното към Дилма немско списание „Шпигел” преди месец извади следната статистика: за 10-те години реално управление на Русев хората с доходи под 100 евро месечно или иначе казано


бедните са намалели от 49 на 24% от населението


Средната класа с доходи от 100 до 400 евро се е увеличила от 38 на 54%, а заможните са нараснали от 13 на 22% - революционни резултати, с които не може да се похвали никоя от големите икономики в света, а вероятно и няма сред по-малките държави. Напомняме, че в Бразилия не се изразходват средства за отопление от домакинствата, тъй като температурите са пролетно-летни цяла година – средно между 20 и 30 градуса, не се купуват по-скъпите есенно-зимни дрехи и обувки, не се сменят гуми и


горивото е с лев на литър по-евтино, отколкото у нас


По-евтино е също месото, както и много други възлови продукти за трапезата на местните като уникалните им плодове и зеленчуци. По-ниски спрямо софийските са и наемите. Малък мебелиран двустаен апартамент в най-добрите квартали на Рио – край плажовете Копакабана и Ипанема, може да се намери и за под 200 евро, което в южните квартали на София е мисия невъзможна при по-ниско качество на живота. Също така, дори пенсионерите масово използват кредитни карти, независимо дали в супермаркета или в кафенето. И цялата тази коренна промяна в живота им, която дори критиците на Дилма не могат да не признаят – от крайна бедност към нормален стандарт за 21-и век дължат именно на управлението на българката.


1 милиард евро струва президентската кампания на желаещите да оглавят огромната страна. Така изчисли най-големият местен вестник О Глобо. Пари, които нее  ясно откъде ще съберат двамата претенденти за поста на нашето момиче, а се очаква и трети. Може да се предполага, че ще дойдат от чужди спонсори, които вече водят своя черен пиар срещу Дилма, Бразилия, световното първенство по футбол и дори срещу олимпиадата след 2 години. Истината е, че при вложени 3 милиарда евро, Бразилия в най-лошия случай ще избие парите. А в тях се включват не само стадиони в цялата страна, които ще носят приходи десетилетия наред. Само от над 600 000 туристи, идващи специално за шампионата, само за месец в страната ще бъдат налети от посетителите повече от 1 милиард евро. Нека не забравяме, че и вторият лъч на метрото в Рио – от центъра до „Маракана” се включва в сумата, а ще бъде ползвано от града поне век напред, а вече печелеше преди световното при цена на билета над 1 евро и пълни влакчета.  


Коя е Дилма?


Дъщерята на българския предприемач Петър Василев е родена в третия по големина град на Бразилия Бело Оризонте – столицата на богатия щат Минуш Жераиш, макар хората от Порто Алегре, където е живяла по време на втория си брак също да я имат за своя.  Семейството е богато, определят го като висока средна класа.


Татко й е братовчед на Ран Босилек и приятел на Багряна


Останала без баща на 15, тя наследява неговите идеи на член на БКП и още на 17 девойката става социалистка, понеже е против военния преврат от 1964 г., който качва на власт ксенофобска военна хунта. Тя става не просто марксистка, а и партизанка. На 20 първото й гадже и после първи съпруг Клаудио я прави член на отцепилата се от социалистите Работническа партия и на нейното военно крило Команда за национално освобождение. На 23 се озовава в затвора. В продължение на месеци е подложена на всякакви мъчения, включително и с ток. Но остава вярна на принципите и любовта си с журналиста, който


прави и нея журналистка и издател за известно време


 Но скоро намира мъжа на живота си и се пренася в Порто Алегре. Заживява с Карло Араужо, с когото са заедно до 1995 г. Имат дъщеря. А раздялата настъпва, когато Дилма открива, че съпругът й ще има извънбрачен син. Разводът настъпва чак през 2000 г. след 30 години официален съвместен живот.


В началото на връзката обаче двамата са много влюбени. Карло дава едно рамо на Дилма за нейната политическа кариера. Тя е финансов, а после и енергиен министър на щата Рио Гранде до Сул от името на Демократичната работническа партия. Но през 2000 г. се скарва с нейния лидер и преминава в Работническата партия на Лула да Силва.  


Оказва се в точното време на точното място


Не само, защото води кампанията на лидера за президент при победата на изборите през 2002 г. Не само, защото той я прави президент и тя реализира както вдигането на петролната индустрия, така и знаменитата програма „Ток за всички”, която дава електричество на 12 милиона души в джунглите на Амазония и в най-бедната североизточна част на страната. Но и заради своя късмет. През 2005 г. избухва корупционен скандал в правителството на Силва, който води до отстраняването на неговия шеф на администрацията Жозе Дирсеу. Бразилия е президентска федерална република. В нея постът  на шеф на кабинета на държавния глава е равен на премиерския в наши условия. Очакванията са на поста да застане партийния конкурент на уволнения. Лула обаче, макар без средно образование, е хитрец. По логиката


двама се карат – третият печели, Дилма става премиер


Лидерът решава, че е излишна война между двама мъже за негов наследник и залага на амбициозната желязна дама. Интересно е, че в момента на поемането на поста нашето момиче дори все още не е официално реабилитирано за онова, за което лежи в затвора 35 години по-рано. Оневиняването става едва през 2006 г., когато Дилма вече е премиер на Бразилия. Тя не разочарова нито Лула, нито бедните хора, чийто живот винаги е мечтала да промени.


С опита си в енергетиката и финансите, тя стяга дотолкова икономиката, че по темп на икономическо развитие ръстът й надминава 7% годишно, а през предкризисната 2007 г. брутният вътрешен продукт достига почти 3 трилиона долара. След втория мандат на Лула, негов естествен наследник става Дилма.


Преди да бъде избрана за президент на 31 октомври 2010 г., тя обаче има друга по-важна битка. Успява през 2009 г. да се пребори с рака. Също като десетки милиони жени по планетата, и Дилма е жертва на коварната болест. Тя се справя с рака на гърдата. И дори не се оплаква, тъй като още от младостта си в затвора, търпи много болести и болежки, които й остават за спомен от живота зад решетките. По ирония на съдбата, борбата с рака се оказва


силен мотив за сближаване на Бразилия и Аржентина


Причината е, че президентът на съседната и вечно враждуваща с кариоките държава – Кристина Кирхнер също се преборва с рака, който преди това е убил нейният съпруг, когото тя наследява във властта. Коварната болест сякаш е заразна в Каса Росада в Буенос Айрес, защото идолът на Кристина – Евита Перон, мъжът й Хуан и другите му две съпруги също са покосени от рака.


Седнала в креслото на президент, Дилма четири пъти сменя кабинета, докато намери точния екип. Това обаче се харесва на бразилците, защото правителството има одобрението на 63% в 200-милионната държава, а преди яростната международна кампания срещу нея, заради позицията й против американското подслушване на световни лидери, личният й рейтинг на одобрение беше 79%. Намаляването на цената на тока и отпадането на ДДС върху основни храни като месо, мляко, боб, ориз, брашно, картофи, домати, хляб, захар, кафе, олио, масло, банани и ябълки, са основен фактор, както и развитието на образованието и здравеопазването. Основните проблеми възникнаха, когато Дилма реши да строи мега язовир в Амазония. Освен заради милиардите от износ на ток, жената създала 50000 работни места само в енергетиката, искаше да открие още 17 000 в един от най-бедните райни на Бразилия. Всичко това не се хареса на САЩ, които имат своите големи интереси в Латинска Америка. А Бразилия вече ги плаши като засилващ се регионален лидер и член на БРИК с Русия, Индия и Китай, с които стават все по-близки съюзници. Заради това са и протестите. Но какви са те от мястото на събитието.


На протестите в 7-милионния Рио се събират по 200 души


Това твърдя като очевидец на събитията. Друга е картинката по световните медии, където въпросните демонстрации се използват като удар срещу бразилския туризъм, световното първенство по футбол, което тече в момента и срещу олимпиадата след две години, за която вече пускат абсурдни слухове, че едва ли не щяла да бъде отменена или преместена. Сценарий, който вече е игран покрай Сочи.


Утре очаквайте най-красивото от Бразилия и как тя успя да бие Венецуела като родината на най-хубавите жени и мъже в света.


Борис Ангелов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Карлос Контрера

Римска оргия в СОС: Карлос Контрера

В Столичния общински съвет се разиграва ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви