Свързани новини

13.06.2014 13:47

Нана Гладуиш в Плевен за Международния ден на хората, преживели онкологично заболяване

Видян 2028 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Д-р Елиза Георгиева, управител на МБАЛ "Св. Панталеймон-Плевен" и учредител на Фондация „Св. Иван Рилски”, организира празник по повод 6-ти юни Международния ден на хората, преживели онкологично заболяване. По нейна покана специален гост в Плевен беше Нана Гладуиш заедно със сина си.


Известната ТВ водеща и основател на фондация "Една от осем" акцентира върху това колко е важна взаимната подкрепа, която си оказват жените при травматичните събития свързани с рака на гърдата и други онкологични заболявания. Тя сподели още: "Крайно време е държавата да си поеме функциите, защото това са много социално значими заболявания, лечението на които изисква много сериозна техника и диагностициране, което се оказва проблем в България. Трябва да се инвестират пари, не само в техника, но и в това, да се дават направления на пациентите и те да бъдат диагностицирани правилно и навреме. Като носител на такава диагноза мога да кажа, че срещам жени в изключително напреднал стадий, защото тяхното заболяване не е било правилно диагностицирано".


Д-р Елиза Георгиева, специалист мамолог, от своя страна допълва, че здравната кулура все още е много ниска и въпреки активното говорене в обществото по темата за рака на гърдата, жените не са запознати с ефективните и модерни практическите стъпки по превенцията и диагностицирането му.


Друг проблем, на който Нана Гладуиш и д-р Елиза Георгиева обърнаха специално внимание, е необходимостта още при диагностицирането на заболяването да се прилага ядреномагнитен резонанс или PET-CT - скенер. В България е много трудно получаването на направление за този тип изследвания, защото са скъпи и се дават само при крайни нужди, когато вече е късно да се овладеят метастазите.


Нана сподели също, че начинът, който е избрала със създаването на фондацията си, която вече работи заедно с фондация "Св. Иван Рилски" е, не да вдига палатки пред Народното събрание, а да помага с по-малки стъпки на отделния човек. Д-р Елиза Георгиева пък обясни, че денят се чества от 1991 година, когато е включен в Световния здравен календар: „Тази дата тябва да се отбелязва, защото всяка една година е успех и колкото повече години се натрупват, толкова е по-голям успехът за всеки един човек.”


Гости на празника бяха жени с онкологични заболявания от групата за психологична помощ към Фондация „Св. Иван Рилски” в Плевен, водена от психолога Илиан Илиев. Артистичната програма за празника включваше изпълнения на деца от плевенски детски градини и възпитаници на НУИ "П.Пипков" - Плевен.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак