Свързани новини

26.05.2014 13:43

Ентусиаст публикува биография на Горбачов

Видян 2489 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Носителят на Нобелова награда за мир Михаил Горбачов отпразнува своя 80-ти рожден ден на 2 март 2011 г. Тогава се навършиха и 20 години от края на Съветския съюз. Това събитие провокира унгарския писател и историк Дьорд Далош да проследи живота на този изключителен политически феномен. В края на месец май „Ентусиаст“ публикува неговата биографична книга „Горбачов. Човек и власт” в България. В нея Дьорд Далош предлага своя критичен поглед върху човека и политика Горбачов и придава завършен облик на съветския лидер, както и ясна представа за същността на една от най-влиятелните политически фигури на ХХ век. Въпреки че се обръща към исторически факти от близкото минало, книгата звучи много актуално днес, защото най-добрият урок в политиката е да помниш и да се обръщаш към това, което е останало в историята.


Роден в семейство на селяни, Михаил Горбачов се превръща в държавника, чиято роля от края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ в. оставя най-трайни следи в световните събития. Неговата политика на перестройка, гласност и ново мислене води до напрежение сред суперсилите, до ликвидирането на ракетите със среден обсег в Европа и – макар не това да е намерението му – до края на диктаторските режими в бившия Източен блок. Разпадането на Съветския съюз и радикалната промяна на местната политическа система също са свързани с дейността на Горбачов, който първоначално иска само да реформира икономиката и институциите.


Проучването на мотивите на Горбачов и неговото място в историята остава важна задача на много изследвания. Много публикации са посветени на политика Михаил Горбачов, на решаващия му принос за прекратяването на Студената война и на последиците от редица последвали значими исторически събития. Дьорд Далош добавя нов акцент към тези публикации. Авторът прави и някои сензационни разкрития като например, че Горбачов дава много по-рано свободата на ГДР сама да избере пътя си, отколкото това е известно.


Книгата е построена на систематичен хронологичен принцип и описва как съветският лидер се справя с вътрешнополитическите проблеми на страната си, как се отнася към икономическия упадък на СССР, каква е реакцията му след аварията в Чернобил. Авторът се спира и върху активната му външна политика. Много хора си спомнят с добро за Горбачов, а също и за Елцин. Но какво всъщност се случва в краткото време на предаването на властта от единия на другия? Кои са скритите причини, довели влиятелните кръгове до бунт срещу Горбачов? Как една велика сила се разлага под натиска на вътрешни противоборства? Как може да лавира Горбачов между различните фронтове, показват записите на телефонния му разговор с Джордж Буш-старши.


Тази книга разказва за драмата на един човек, който се сблъсква с последствията от своите действия. И докато в чужбина се е превърнал почти в икона, то в родината си Горбачов губи все повече престиж и власт, което води до пуча и провала му през декември 1991 г. „Присъстващите слушат възмутения глас на Горбачов, идващ от другата страна на линията: Поради каква причина? Защо не ме предупредихте? Защо взехте това решение без мен? И въпреки че той продължава обидено да поставя тези въпроси пред всички подписали, вече трябва да е наясно за едно: и актът на основаването на Общността на независимите държави служи на целта създаване на „субект на международното право“, създаване на постсъветска федерация, която иска окончателно да го избута от играта, него, Михаил Сергеевич Горбачов.“



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец