Свързани новини

15.04.2014 14:18

Огънят на Анадола отново в България

Видян 1913 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поради огромния интерес и рапродажбата на билетите за концерта на 8 декември 2013 в София само за седмица, по покана на организаторите DEGRIS EVENTS, световно известната турска трупа „Огънят на Анадола” пристига отново в България.


 Турнето на трупата е на 24 април Варна, 25 април Велико Търново, 27 април София, зала1,НДК.


„Огънят на Анадола” ще представят спектакъла „Еволюция”. Спектакълът разказва за историятя на Прометей, Зевс и Пандора, изгражда портрети на конфликта между доброто и злото, преминава през иконите и дервишите за да завърши с колорита на космополитния Истанбул. Навяро заради това името му е „Еволюция” – сюжетът преминава през различни епохи, за да стигне до модерността.   


Двучасовото шоу е подчинено на на амбицията да се покажат танци в максималната широта на понятието – стил, идеи и жанр, които се сменят буквално във всяка минута. Традициите на Ориента се смесват с брей денс, автентичният фолклор с поп звучене и диско ритъм, а на финала трупа излиза с 30 тъпана.


Турските звезди засвидетелстват респекта си към грузинските танци – в един от етюдите завъртат телета си досущ като неконтролируемите „Сухишвили”, а в друг танц намират хармонията в спиращи дъха дуели със саби, вдигащи адреналина, заради постоянното чуство за риск.”


Част от материала се позовава на публикация от standartnews.com , с автор Райко Байчев.


Базисната концепция на програмата на “Огънят на Анадола” е срещата на цивилизациите.Това е танцов портрет, който среща източната и западната култури, изпращайки универсалното послание за световен мир.


Арт директор и хореограф е създателят на трупата Мустафа Ердоган.


Зрелищните спектакли на трупата са резултат на дълги репетиции , съпроводени от хореографи, естети, диетолози, масажисти и йога инструктори.Танцьорите имат теоритични часове по “Нотация на ритмите на Анадола” за да достигнат техниката си до абсолютен перфекционизъм.


"Огънят на Анадола" започва световното си турне през 2002 г. и веднага получава покани за повече от 20 държави - Германия, Белгия, Холандия, Израел, Китай, Япония... Успехът на трупата се дължи на невероятния синтез на стотици танцови стъпки и музика от различни региони на Турция. В спектаклите са вплетени елементи от митологията и затова според Ердоган той може да бъде наречен антична мозайка от любовта, културата, историята и духа на Анадола.


"Огънят на Анадола"  получават овациите на Медисън Скуер Гардън в Ню Йорк, Чикаго Тиатър, Берси в Париж. Играе се с огромен успех в Парламента на Китай, Московския Кремъл, Джамията Мохамед Али в Кайро, пред Египетските пирамиди... От Сибир до Катар, през Америка до Япония, навсякъде по света магията на анадолския фолклор очарова.


“Огънят на Анадола” е номиниран за "Гинес" като първата танцова трупа, изнесла представление в китайския парламент и първата, която е имала изява в Античния театър в Бодрум 2300 години след последния спектакъл в него.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак