Свързани новини

07.12.2008 17:51

Олигарсите: Стреляте по олигарсите, убивате хиляди работници!

Видян 2401 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Безработицата ще се увеличи двойно. Хората, останали на работа, обаче също няма да бъдат щастливи. На повечето от тях заплатите ще бъдат намалени. Мнозина няма да получават редовно и без това отрязаните си възнаграждения”, писа в петъчния си брой 19’ като цитира шефа на Националния осигурителен институт Йордан Христосков.
Така стоят нещата.
Строителството, туризмът, услугите вече са жестоко ударени от световната криза. Според американските анализатори съвземането от нея ще започне едва в края на идната година.
Реакцията в България на тези безрадостни факти, към които трябва да бъде прибавена и вълната от хиляди завръщащи се всекидневно у нас емигранти, обаче е обратна.
Вместо всички да се консолидират около големите работодатели, мнозина им пречат. Едни олигарси атакуват медийно други олигарси, трети олигарси си купуват партии, за да се застраховат срещу наистина действащото твърдо и решително българско ФБР, което познаваме като ДАНС. А четвърти вече избягаха в чужбина. За съжаление, с парите си.
След като всички анализатори са на мнение, че секва потокът от чужди инвестиции, който години наред надуваше платната точно на строителството, туризма и услугите у нас, сега е много важно българските пари да не бъдат гонени от България.
Защото само те могат да спасят споменатите вече браншове и цялата икономика, на която въпросните сектори пък са локомотив.
Не вярвате ли?
Ами четете тогава простите факти, според които индустрията спря, а земеделието е в колапс: цената на металите се срина от 2 до 5 пъти, което направи производството и обработката им нерентабилни; поръчките за текстилните и шивашките фабрики паднаха над 30%; износът на вина се срива поне с 20%; хранителната индустрия издъхва без САПАРД, въпреки спекулативните цени на дребно, които поддържа картелно; складовете са пълни със зърно, което няма кой да купи заради дъмпингов внос.
Сега вече за всички е ясно, че при затегнали до крайна степен кредитирането чужди банки, единственият ни шанс да не се пръсне балонът е в българските трезори и националния капитал.
Не в истеричните депозити с лихви, които трудно ще бъдат покривани и които в крайна сметка ще финансират чужди икономики.
“Сред нас няма ангели. В зората на демокрацията, да я наречем първоначално натрупване на капитала, имаше три групи бизнесмени. Първите бързо направиха пари и бързо ги пропиляха. Вторите бързо направиха пари и бързо ги изнесоха по Лондон, по Италия или ЮАР. Трети бързо направихме пари и ги оставихме тук. Понякога се чудя на упорството си, но ще продължавам да се боря срещу платените доноси в медиите, срещу кризата и срещу самия себе си, за да остана”, сподели пред 19’ олигарх, чийто бизнес е в няколко бранша.
Българските олигарси не са ангели, но не са и демони. Те вече прибраха или направо върнаха в автокъщите Бентлитата и запретнаха ръкави за работа. Понеже разбраха, че кризата ще направи това, което нито социализмът, нито преходът успяха – ще ни накарат да работим. Неволята е тук и трябва да се справим с нея сами. Олигарсите го осъзнаха първи, понеже вече потънаха със стотици милиони на борсата. Те престанаха да се изживяват като звезди и се превърнаха в истински работодатели. Най-накрая си признаха пред себе си, че властта е и отговорност.
Може тези хора да не са симпатични на повечето българи, но 21 век е векът на прагматизма. Ако някой ги простреля или ги прогони точно сега (което никак не е трудно, а в някои случаи вероятно дори е справедливо), трябва да разбира, че с това ще убие чрез гладна смърт стотици хиляди работници с техните деца и семейства. 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

везни