07.12.2008 15:49

Кой кого използва в кампанията „Платено майчинство – 100 дни повече”

Видян 3497 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За малко майчинството щеше да се превърне в малкото камъче, което да обърне колата на тройната коалиция. В петък на срещата на тримата големи, наричана още Съвет на коалицията, това бе основна дискутирана тема. Медиите бълват ежеднвено, ежечасно и ежеминутно всякакви информации по темата. 19 минути, вместо да препредава невчесаните мисли на разни политици, си направи труда да събере информация как стоят нещатаи да сравним, също както направихме с цените на тока в предния си брой, “богата” България с “бедна” Франция.
Ето какво открихме за вас:
Българските майки са с най-дълъг срок на обезщетение при майчинство от цяла Европа – 110 седмици или 775 дни. За този период те получават през 315 дни 90% от дохода си и цели 460 дни вземат минимална работна заплата плюс осигуровки. За 2009 г. това са 240 лв., което не е много, но е два пъти повече в сравнение с парите отпреди 3 години. През 2008 г. срокът за получаване на 90% от работната заплата на майката е увеличен от 180 на 315 дни. Помощите при раждане на близнаци също са увеличени. Месечната помощ за близнаци е един и половина пъти по-висока, отколкото за една дете. През 2009 г. майките на близнаци ще получават 52.50 лв. за всяко близначе, срещу 35 лв. месечна помощ за едно дете.
Повишиха и еднократните помощи при раждане на близнаци от 200 лв. на 600 лв. за всяко дете или при раждане на близнаци се получава еднократно 1200 лв.
Само за сравнение в богатата Франция майките имат право на платен отпуск в размер на 80% от заплатата 16 седмици - 6 преди раждането и 10 след това. При раждане на трето дете се полага отпуск от 26 седмици. 34 седмици пък се дават при раждане на близнаци. Бащите имат право на 2 седмици платен отпуск
От тази година  у нас се даде възможност на роднини, близки и други лица в пенсионна възраст да помагат за отглеждането на децата от 10-месечна до 3-годишна възраст. Държавата поема разходите за работни заплати и осигурителни вноски, като за отглеждането на близнаци възнаграждението е по-високо.
Бащите също могат вече да се включат в отглеждането на децата: първо те получават право на 15-дневен отпуск заедно с майката след раждането на детето и в този период получават 90% от заплатата си. Второ, ако родителите решат, бащата може да поеме майчинството след навършването на 6 месеца на детето да се грижи за него в следващите три месеца, като отново получава 90% от доходите си .
Всеки ден сме свидетели на истинска кампания по всички канали на телевизиите - майки искат още 100 дни платено майчинство. Една партия от тройната коалиция е захапала темата и очевидно се надява, че майките в България ще я заобичат и ще гласуват за нея, та да я спасят от изчезване. НДСВ, която си е управляваща партия и то не един, а два мандата, развява знамето на революцията. Флагман на кампанията е  Христина Христова, която кой зне защо пропусна да даде една година платено майчинство, когато тя самата беше социален министър. Бившата министърка така разпалено се бори за каузата на Сдружението на настоящи и бъдещи майки, с което явно са си много близки, та хората остават с чувството, че българските майките са оставени на произвола на съдбата. Още 100 дни платено майчинство са 57 млн. лева от бюджета. В условията на настъпваща икономическа криза най-грубите изчисления показват, че с тези пари може да се предотврати кризата в един цял отрасъл, като например шивашката промишленост, където работят не десетки хиляди български майки. А очакванията, изразени преди дни от бранша, са за съкращения от поне 50 000 работнички.
Много по-фатално за едно семейство би било една майка да загуби въобще работата си, на фона на стоте дни допълнително платено майчинство.  Тук е мястото майките сами да решат, а не да се оставят да бъдат подвеждани.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!