05.12.2008 12:15

С 1/3 са намалели инвестициите в жилищното строителство в Гърция

Видян 1487 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гръцката икономика запазва ръст от 3% през третото тримесечие на тази година, но отчита тревожни данни за свиването на инвестициите, особено в строителния бранш, както и намаляване на потреблението, съобщи атинският в. "Нафтемборики", цитиран от БГНЕС. 


Темпът на нарастване на Брутния вътрешен продукт (БВП) на Гърция през третото тримесечие на 2008 г. е достигнал 3,1% в сравнение със същия период на 2007 г. През второто тримесечие на тази година гръцката икономика е отчела темп на развитие 3,5% и 3,6% през първото тримесечие. Общо за деветте месеца на тази година ръстът на БВП е 3,4%, а целта на икономическото министерство е темп на икономическо развитие от 3,2% за цялата 2008 г. Очакванията на гръцките икономисти са, нарастването на БВП през 2009 г. да спадне до 2,7%, докато прогнозите на Европейската Комисия и МВФ са за ръст, съответно под 2,5% и под 2%. Според Националната статистическа служба, икономическата активност през третото тримесечие се характеризира с намаляване на брутните капиталови инвестиции с около 16,4% в сравнение с третото тримесечие на 2007 г. Драматичен спад на инвестициите се наблюдава в жилищното строителството, където те са намалели с 32,7%. При останалите видове строителство намаляването на инвестициите е от порядъка на 18,3%. През третото тримесечие на тази година е отбелязан и спад от 8,1% на инвестициите в транспортния сектор, в сравнение със същия период на 2007 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби