Свързани новини

30.01.2014 13:46

Комисията по културата и медиите прие важни законодателни промени в подкрепа на българските творци

Видян 1502 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 29 януари се проведе заседание в Комисията по културата и медиите към Народното събрание, която разгледа на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права. Промените са продиктувани основно от изискванията на новата Европейска директива, която гарантира удължаване на срок на закрила на изпълнителските и продуцентските права в записи  от 50 на 70 години.


Тази промяна в целия Европейски съюз ще помогне на творческите индустрии и в частност музикалната индустрия да реализират своя потенциал за икономически растеж и нови работни места. Удължаването на срока на закрила на правата повишава конкурентоспособността на културните индустрии във всички европейски страни, включително България, на световния творчески пазар.


Освен тези важни промени, Комисията гласува ключови законодателни решения, свързани с едни от най-наболелите проблеми на българския пазар за колективното управление на права, които са в дълбоко противоречие с практиките в цял свят. Става дума за пропуски в закона, които позволиха на различни организации-ментета да манипулират цели икономически сектори, извличайки печалба, да заблуждават обществеността и да ощетяват създателите на българска музика.


Тези проблеми не са от вчера и Комисията направи сериозна крачка напред в опита си да реши проблемите веднъж завинаги. Многобройните членове на ПРОФОН - стотици хиляди изпълнители, продуцентски компании и независими лейбъли от България и цял свят, изразяват подкрепата си за решимостта на народните представители от целия политически спектър в Комисията да приемат нужните законодателни промени.


За съжаление, заседанието на комисията не мина без скандал. Депутатите, представителите на Министерство на културата и на гражданския сектор станаха непосредствени свидетели на арогантното поведение на ръководството на ЕАЗИПА, с което ПРОФОН и Музикаутор се сблъскват ежедневно вече повече от 6 години. Агресивното отношение на председателя на ЕАЗИПА към всички присъстващи илюстрира дълбочината на проблема и начина, по който организацията се държи както към потребители на музика, така и към правоносителите, които не са съгласни една подобна структура да ги представлява.


„Комисията обърна специално внимание на отвореното писмо от известни български автори, изпълнители и продуценти в подкрепа на сдруженията, които са техни истински представители – ПРОФОН и Музикаутор, и против злоупотребите на ЕАЗИПА.


Надяваме се, че народните представители в 42-рото Народно събрание ще подкрепят единодушно гласуваните от Комисията текстове и в зала, с което ще уважат и волята на най-знаковите български музикални творци”, коментира изпълнителният директор на ПРОФОН Ина Килева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!