01.12.2008 16:47

Близо 1000 са болните от СПИН у нас

Видян 1903 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общият брой на официално регистрираните болни от вируса на СПИН в България е 926. Това съобщи вчера националният координатор на Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” Тонка Върлева. Според специалистите обаче реалният брой на заразените е около 4 000 души. Само през тази година са регистрирани 111 нови случая на ХИВ. Това, което прави впечатление, е, че над 50 процента от новооткритите случаи са млади хора под 30 г. Много широка е възрастовата граница – между 17-71 г. Другата тревожна тенденция е, че се увеличава броят на заболелите над 50 г.


Ще овладеят вируса след десетилетия


Вирусът, който причинява СПИН, може да бъде овладян след десетилетие, ако всички хора, които живеят в страни с висок индекс на заболеваемост се подлаган на редовни прегледи и се подложат на лечение, твърдят учените, като се базират на математически модели на прогнозиране.


Терапията


Има прогрес в терапията на ХИВ-инфектираните с два нови класа медикаменти. Едните възпрепятстват интеграцията на вируса в генетичния материал на клетката. Другото голямо семейство са инхибитори на навлизането на вируса в клетката. Т.е. атакуват се две от най-чувствителните точки от цикъла на вируса.


Увеличаването на производството на естествено създадени протеини, които съдържат селен, в човешките кръвни клетки забавя деленето на вируса на СПИН, твърдят експерти по биохимия, чието проучване е публикуване в броя от 28 ноември на Journal of Biological Chemistry.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Сутринта ще Ви води любопитството

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Сутринта ще Ви води любопитството и желание за