30.11.2008 18:40

Руснаците търсят апартаменти в градове и спакурорти

Видян 1867 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Някога руските медии нарекоха България "инвестиционния хит на Европа". "Независимо от вероятността от рязък спад на цените на имотите в Европа и Америка, тези в България, както и преди, ще продължат да се повишават", се казва в експертната оценка на компания Монвиль-Леместия Групп, цитирана от profit.bg. Изследване на Knight Frank пък показа, че темпът на ръст на цените в периода 2006-2007 г. е бил 33.7%, което поставя страната сред тези с най-висок ръст на цените на имотите.
Доколко това привлече и отблъсна купувачите? Бурният ръст на цените привлече от една страна тези, които се страхуваха от нови поскъпвания, а от други-инвеститорите, за които цените в България все още са ниски, а растящият пазар - привлекателен, пише "Недвижимость и цены".
България запази първото място по интерес на руските купувачи в няколко поредни проучвания, като съставът на насочващите се към нея купувачи се промени. "Намаля броят на тези, които купуват за себе си за сметка на броя на частните инвеститори, които разчитат на влизане на пазара с малка сума", съобщава Наваля Завалишина, експерт на МИЭЛЬ.
Поскъпването на имотите в Златни пясъци, Слънчев бряг и Св. Константин и Елена доведе до пренасочване на вниманието към по-малки курорти. Така "на мода" се оказаха и места като Обзор, Бяла и Кранево.
За разлика от Черноморието, зимните курорти на България не предизвикват интерес у руснаците. От една страна това се дължи на наслоеното възприемане на страната като лятна, а не зимна, дестинация. "Британската инвазия", която придаде на някои планински села вид на английска провинция също не е по вкуса на руснаците. Липсата на пътища и лошата инфраструктура се изтъква като още един фактор за непопулярността на този тип курорти.
Друго е при българските балнеологични курорти. Ако има следващ бум на пазара, напълно възможно това той да е този сегмент и да засегне най-вече във Велинград и Сандански, смятат братушките.
Селските къщи, привлекли интереса на англичаните през 2003-2004 г., пък стават все по-трудно продаваеми, особено за руските клиенти, предпочитащи традиционно новопостроени имоти.
Градските жилища в България също намериха постоянна руска клиентела сред бизнес-средите. Продажбите във Варна, която е най-скъпата апартаментна дестинация у нас, се дължат именно на хората от великата страна. Бългрия се оказва изключително удобна за тези, чийто бизнес е свързан с Русия, и с Европа. В тази връзка може да се очаква засилващо се търсене на имоти от братушките и в София.



Ипотечна офис- и молкриза е новият хит в САЩ и у нас


Пълният мащаб на жилищния колапс в САЩ все още не се е проявил, а вече са налице признаци на нова криза, която може да помете молове и хотели из цялата територия на Щатите, пише AP. Въпреки силния старт на празничните покупки същите фактори, които отровиха жилищния пазар, сега действат върху бизнес имотите. Молове от Мичиган до Джорджия все по-често преминават в процедури по отнемане. Хотели от Аризона и Северна Каролина също са на път към неизпълнение на задълженията по ипотечни заеми.Темпът на този процес се очаква да се ускори. Броят на просрочените плащания и неизпълненията ще се удвои, ако не и утрои, до края на следващата година, смятат анализатори от рейтинговата агенция Fitch.
„Може би сме съвсем в началото на проблема с ипотеките върху бизнес имотите“, казва Скот Трос, адвокат по въпроси с недвижими имоти от Ню Джърси. Това е лоша новина не само за собствениците на имоти. Ипотеките върху бизнес имоти обикновено се теглят от компании, а не от отделни индивиди. Когато компаниите закриват дейността си, служителите загубват работата си. Градовете губят приходи от данъци. Бюджетите за училищата и социалните услуги също попадат под ударите.
Тази криза вече удари и нас, ако е вярно, че сделката за големия Мол в София е зациклила или е със стойност под тази на значително по-малкия Сити Център, която едва бе приключена тези дни. При това на косъм.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако