30.11.2008 17:11

Олигарсите: Коя е Соня Колтуклиева?

Видян 113760 пъти | Коментари 0
Гласували 72 рейтинг: 4.3889
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Хващам се на бас, че следващият премиер няма да е Бойко Борисов!". Под това заглавие Шоу публикува интервю със Соня Колтуклиева. Гневната първосигнална реакция на софийския кмет беше: "Коя е тази Колтуклиева?". Ако бе попитал Бил Гейтс например, щеше да получи отговор.


За да влезе в час претрупаният с кметски ангажименти, с футболни и тенис-турнири Борисов и други като него, 19’ предлага кратък, но съдържателен разказ за кариерата на Колтуклиева.


Соня е запазена марка в българската журналистика и в пиара. Когато се наливаха основите на демокрацията в България, Колтуклиева бе любимата журналистка на Иван Костов, близка бе с премиера Филип Димитров и вицепремиера Димитър Луджев.


През 1994 г. Соня става кръстница на първото и най-известно обединение на едрия български бизнес: Г-13. Тя е единствената журналистка, допускана в затворения кръг на Илия Павлов, Емил Кюлев, Васил Божков, Ангел Първанов, Борислав Дионисиев, Младен Мутафчийски, Красимир Стойчев... Нейният телевизионен филм за Г-13 се съхранява в златния фонд на БНТ.


По същото време Колтуклиева заснема поредица от филми за руско-българските икономически отношения и слага началото на култовото предаване с още по-култово име „Партньорство за бизнес".


Колтуклиева е първият български журналист, успял да получи разрешение за снимки на Нюйоркската фондова борса, при това й се предоставя уникалния шанс да предава от студиото на CNN. Поставя началото на ТВ филмите за българските общности в чужбина с репортажи за нашите сънародници в Роке Саенс Пеня, Монтевидео, Лас Вегас, Лос Анджелис, Ню Йорк, Ванкувър, Торонто, Монреал, Франкфурт, Берлин. Още се излъчват по българските телевизии филмите й за Япония, Китай и Южна Корея.


Досега само две блондинки са успявали да убедят властите на Аржентина да отворят за тях недостъпния президентски дворец „Каса росада" в Буенос Айрес – Мадона и Колтуклиева.


В началото на новото хилядолетие Колтуклиева е първата българска журналистка, поканена в империята на най-богатия човек в света Бил Гейтс – Редмънд, частният град на „Майкрософт" край Сиатъл.


Когато тя се обръща към най-богатия човек в света с „г-н Гейтс", той й отвръща: "Навярно говорите за баща ми, той е г-н Гейтс. Аз съм просто Бил".


По-сетне във Виена Колтуклиева прави неотразимо впечатление на бившите държавни секретари на САЩ Мадлин Олбрайт (споделят си общата страст към брошките) и на  Хенри Кисинджър, който я пита:" Всички ли българки сте толкова хубави и толкова напористи?!"


Колтуклиева е първият медиен съветник в България на човека, който направи банкерката Цветелина Бориславова много, много богата – исландския мултимилионер Тор Бьорголфсон, вече бивш собственик на СИбанк, Балканфарма, БТК.


На нейните пиар консултации се доверява и граф Стефан фон Найперг, чието родословие тръгва от Наполеон и Хабсбургите.


С личното разрешение на легендарния Рем Вяхирев, първият руснак, попаднал в класацията на „Форбс" за най-богатите световни магнати, Колтуклиева влиза в светая светих на руската „държава в държавата" - газовият гигант „Газпром", при това в много драматично време – газовата война между Москва и София и прави два филма за БНТ. През 2001 г. с частен самолет на „Лукойл" обикаля от Москва до Екатеринбург, Перм и Нижний Новгород в компанията на шефовете на петролния гигант и на елитни български бизнесмени.


През 1998 г. като ТВ водеща Колтуклиева за първи път влиза в мадридския дом на българския монарх в изгнание Симеон Втори. На чаша българско вино те разговарят за испанския туризъм, който отваря вратите към просперитета на съвременна Испания след разрушенията на гражданската война. Както се казва в такива случаи, това ще се окаже „съдбоносна" среща.


Десет години по-късно Колтуклиева е главен секретар на Съюза на инвеститорите в туризма: най-авторитетната организация, на която сега се възлагат надежди за обединението на бранша. Тя е медиен консултант на Ветко и Маринела Арабаджиеви, Петя Славова, Валентин Йосифов, Радка Минева, Красимир Станев, Стефан Шарлопов, Бедо Доганян...


В политическите среди е добре известно, че докато е премиер, Симеон Сакскобургготски редовно кани на разговори Колтуклиева, която по негова поръка става медиен съветник на мандатоносителите на НДСВ. Колтуклиева е приятелка с най-известния син на Царя – Кирил Сакскобургготски, с когото се среща в любимия си град Лондон ( там от 2 години учи дъщеря й Венета).


По въпросите на туризма с Колтуклиева се съветва и вицепремиерът Ивайло Калфин, който наскоро оглави мега комисия, призвана да ръководи най-проспериращата българска индустрия.


...По времето, когато телохранителят Борисов масажира ушите на Тодор Живков, Соня е най-младият член на Управителния съвет на елитния по онова време Съюз на българските журналисти. Докато бъдещият Генерал марширува по плаца на симеоновската школа за пожарникари (и полицаи), Колтуклиева следва във факултета по журналистика на Софийския университет с Диляна Грозданова и Светла Петрова, Валери Тодоров и и Джими Найденов, с главния редактор на в."Пари" Стефан Неделчев, с депутата Станимир Илчев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Георги Георгиев

Спряхме Аферата с имотите в Южния парк: Георги Георгиев

"Спряхме Аферата с имотите в Южния парк ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни