Свързани новини

15.10.2013 12:00

2 млрд. празнуват Курбан байрам

Видян 1265 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

2 милиарда мюсюлмани по света започват честването на най-големия религиозен празник - Курбан байрам. В България празнуват близо 1,5 млн. мюсюлмани, съобщиха за БТА от Главно мюфтийство. Курбан байрамът ще започне със сутрешен намаз /молитва/ в повече от 1100 джамии в страната.


В София началото на байрамския намаз е в 8.22 часа, а в останалите райони на страната няколко минути по-рано или по-късно в зависимост от географското разположение /колкото по на изток се намират, толкова по-рано/.След молитвата следва проповед на имама, който припомня основните ценности в исляма, духовната и социална полза от курбана и дава наставления за правилното изпълнение на жертвения ритуал.


Мюсюлманите отправят молитва към Всевишния за благополучие и опрощение, за мира на цялото човечество. Задължително в този ден те дават садака /подаяние/ на по-бедните. Курбан байрамът се свързва с пратеника на Аллах - Ибрахим /Аврам/ и неговия първороден син Исмаил /Измаил/, които предават себе си на божията воля.Тяхната история е пример за предаността пред Всевишния и силата на вярата. Този момент на жертвоготовност е възнаграден от Бог, който подарява живота на Исмаил и в замяна спуска от небето жертвен овен, обясни заместник-главният мюфтия Бирали Бирали. В много случаи, когато Бог ни изпитва, той иска да види до каква степен сме готови на жертва, това всъщност е израстването на човек, допълни той.


Празникът е свързан със семейните ценности, уважението между родители и деца и символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението. Традицията изисква по-младите да целунат ръка на по-възрастните в знак на уважение и искане на прошка. Празникът дава възможност мюсюлманите да подобрят отношенията помежду си, да се чувстват обществено полезни, защото раздават на тези, които нямат и това осмисля живота им, обясни Бирали. След сутрешния намаз в първия празничен ден, хората се поздравяват още в джамията, след това се отправят към гробищния парк, за да отдадат почит на починалите си роднини и близки. Следва посещение на най-близките роднини и тези от тях, които са болни и немощни. Празникът е най-вълнуващ за децата, които по традиция се даряват с пари и лакомства.


Курбан байрамът продължава до следобедния намаз на четвъртия ден. По време на празничните дни мюсюлманинът трябва да направи курбан. Актът на жертвоприношение е всъщност акт на пречистване, обясни Бирали. Той припомни, че курбан са длъжни да дадат всички мюсюлмани, които разполагат с лични средства /не от заем/ и които са осигурили прехраната на семейството си за няколко месеца напред. Курбанското месо се разделя на три части - едната се дава на роднини, другата част на бедни и в нужда хора, а третата остава за семейството и с нея се гощават гостите.


Животните, които могат да се принесат в жертва, трябва да бъдат здрави и без недъзи - дребен и едър рогат добитък, навършили съответно една и две години. Етиката на жертвоприношението изисква заколението да се извърши по-бързо и безболезнено и по възможност от духовно лице. И тази година Главно мюфтийство ще дари курбанско месо, като този път са предвидени близо 4 тона месо за бежанците, настанени в центъра в "Овча купел" в София, съобщи заместник главният мюфтия Бирали Бирали.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и