Свързани новини

25.09.2013 14:19

“ТРАКИТЕ“ и „ОРФЕЙ“ под звездите на Кремъл

Видян 1877 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 30 септември, от 17.00 ч. в Държавния исторически музей на Русия министърът на културата Петър Стоянович открива уникална изложба "Тракийското злато от България – легендите оживяват". По предложение на културолога Елка Пенкова, съавтор на концепцията за експозицията, през двата месеца на нейното представяне, екрани ще показват филма на режисьора Стилиян Иванов "Истината за Орфей". Освен това, тракийското злато ще бъде заобиколено от огромни постери с разпечатки на филма.


Нещо повече. На 1 октомври в сградата на музея ще се състои и премиерата на друг един филм на режисьора Стилиян Иванов - "Траките". Продуцентите от Додофилм са предоставили напълно безплатно двете заглавия, за да подпомагнат популяризирането на тракийската култура и орфизма.


Само преди броени дни Стилиян Иванов се завърна от снимки на п-ов Крим, където по покана на руснаци и украинци проведе поредния си мастер-клас по документалистика и интернет журналистика със студенти от филиала на Московския университет. Там той представи премиерно филма си за Балшой театър.


Българинът бе награден от съюза на руските журналисти за „високи професионални достижения“.


Филмите „Истината за Орфей“ и „Траките“ са част от документалната поредица „Пътят на човешката цивилизация“. В тях чрез археолигечски обекти, музейни експонати, богата картография, анимационни сцени, възстановки с актьори и интервюта, снимани в Индия, Турция, Египет, Гърция, България, Италия, Германия и Швейцария, се разказва за еволюцията на човешкия дух и вяра от древността до наши дни. Всеки филм преплита утвърдени научни теории с философия и приказни истории, а на места дори с мистика. Консултанити на филмите са специалисти от областта на историята, културологията, археологията, теологията, физиката, фолософията, психологията...


“Траките” е първото атрактивно и задълбочено филмово изследване на научната теза, че в основата на европейскта цивилизация стои тракийската култура.


Филмът разказва за обичаите и вярата на народа населявал Балканите от трето хил.пр.Хр. до началото на новата ера. В него можете да видите не само „визитната картичка“ на траките – златото, но и много скрити до този момент артефакти. Лентата е изключително ценна и с интервютата с най-известните траколози в света.


“Орфей” е разказ за литературния, художествен и исторически образ на тракиеца Орфей. Филмът прави паралел между всички религиозни, философски и научни теории за безсмъртието на човешката душа. Паралел между Орфей и Христос. Филмът дава отговор на въпросите: Кой е Орфей? Къде е живял? И кога? От кого се е учил? И защо е бил убит?


Орфей е най-известният поет, музикант и певец на древността. Нещо повече. С музиката си той лекувал хората и животните, омайвал дърветата и скалите. Живял е преди повече от 3 000 години в земите на Тракия.  Поради факта, че тракийците не записвали своята история, и днес българи, гърци и турци си оспорват правото да бъдат наречени “сънародници” на великия певец, така както други народи спорят за честта да се именуват “роднини” на велики учени, писатели, артисти…


Но не мислете, че Орфей е просто гениален музикант. Той е много повече - Учител по безсмъртие. Разкривал на тракийците и елините тайната до тогава истина, че “Душата е божествена и безсмъртна и идва на този свят, за да се усъвършенства.” Да, Орфей бил реформатор. И говорел за неща, за които векове по-късно ще говори Христос пред юдеи и римляни, а чрез учениците си и пред целия свят.


Разбира се, че за дръзките си думи и за свободата която те давали на хората, Орфей бил наказан. Но не от боговете, а от хората. Орфей бил разкъсан от жриците на господстващия тогава култ към Богинята-Майка. Този култ, както всеки друг, изисквал инакомислещите да бъдат убити. Тъжен край стократно повтарян в човешката история. Човечеството  винаги постъпва така, когато чува нови думи и идеи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

козирог

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни впечатления

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни