Свързани новини

13.09.2013 10:19

Картина на Рафаело за първи път в София

Видян 1363 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столичани и гостите на София за първи път ще имат възможност да видят картината на Рафаело "Света Екатерина Александрийска". Тя ще гостува на Националния музей на българското изобразително изкуство от 14 до 17 септември, където ще може да бъде видяна от 10.00 до 18.00 ч. всеки ден от седмицата без понеделник, пише www.manager.bg.


Изложбата е организирана от Столичната община, Регион Марке, община Урбино, и Италианската търговска камара в България, съобщават от музея. Тя се провежда под патронажа на посланика на Италия в България, Н. Пр. Марко Контичели.


"Света Екатерина Александрийска“ (1500 - 1503) е част от триптих. На другото крило е изобразена Св. Мария – Магдалена. Вероятно по средата се е намирало неизвестно с местонахождението си днес изображение на Дева Мария с младенеца или на Светото семейство, за което говори позоваващият се на Девата латински надпис на гърба на произведението "Benedi/cat virg/o Maria".


Творбата е върната на италианската държава през 1990 г., след като се появява на пазара на антики при разпродажба на голяма флорентинска колекция на граф Алесандро Контини Бонакоси през 1955 г. Освен нея в изложбата ще бъдат показани и десет гравюри от 17, 18 и 19 век по творби на Рафаело, предоставени от Академия "Рафаело" в Урбино.


Урбино - родният град на световно известния италиански художник Рафаело на Санцио да Урбино (1483 – 1520) – е кандидат за Европейска столица на културата през 2019 г., наред със София и Югозападен регион.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат