Свързани новини

11.09.2013 17:01

20-те книги, които трябва да прочетете в живота си

Видян 10469 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Независимо дали са написани за деца,фантасти любители, математици или фентъзи почитатели, определени истории са основни за жанра си и препоръчителни за всички. Следва топ 20 на книгите, които всеки трябва да прочете поне веднъж в живота си, според наскоро направено проучване на „Форбс“ в социалната мрежа Reddit.


1. “Дзен и изкуството да поддържаш мотоциклет“ от Робърт Пърсиг


Историята на баща и син, които прекосяват Америка през лятото на мотоциклет, е всъщност история за едно философско пътуване. Разказът за пътешествието е изпълнен с фундаментални въпроси като как да живеем живота си и разговори между баща и син.


2. „Хълмът Уотършип“ от Ричард Адамс


Адамс първоначално разказвал историята за лека нощ на дъщерите си. В нея става въпрос за група зайци, които напускат своите домове-дупки на хълма, след като един от зайците има видение, че хълмът е унищожен от трактори.


Книгата проследява борбата със зли зайци, гарвани, лисица, пресичането на реки и безброй други опасности по пътя към установяването на нов дом.


3. „Последната лекция“ от Ранди Пауш и Джефри Заслоу


Американски професор по компютърни науки, Ранди Пауш, става известен след като представя оптимистичната си последна лекция озаглавена „Последна лекция: Истинското постигане на детските мечти“. Лекцията е изнесена след като Пауш разбира, че е болен от рак на панкреаса и му остават между три и шест месеца живот в добро състояние.


След лекцията той създава и книгата в съавторство с Джефри Заслоу.


4. „Кратка история на почти всичко“ от Бил Брайсън


Брайсън създава един от най-добрите груби пътеводители към науката, написан така че да е достъпен за широката публика. Авторът описва всичко – от размера и историята на Вселената до появяването на човешкия род. Той също отделя време и на ексцентричните археолози, антрополози и математици, които допринасят за най-значимите открития на света.


5. „Човекът в търсене на смисъл“ от Виктор Франкъл


Издадена през 1946 г., книгата е написана от Виктор Франкъл, който разказва за преживяванията си в концентрационния лагер Аушвиц през Втората световна война. Изпълнен с пълноценно разбиране на психологическите ефекти у затворниците, Франкъл размишлява върху смисъла на живота и лошите и добри човешки същества.


6. „Вечната война“ от Джо Халдеман


Написана като алегория на войната във Виетнам от ветеран, участвал в нея, „Вечната война“ следва пътя на войника Уилям Мандела. Той напуска Земята за да се бори с мистична извънземна раса.


Но заради времевото разширение по време на космическите пътувания, главният герой остарява с десет години, а жителите на Земята – със 700. Мандела се завръща в напълно различен свят, който му е невъзможно да разпознае.


7. „Космос“ от Карл Сейгън


Сейгън някак успява да разкаже 15 милиона години космическа история, докато се докосва до философия, религия и обществени принципи. Книгата е написана така, че дори и хора без силен научен опит могат да я разберат и да вникват в дълбокото единство на космоса.


8. „Бартълби писарят – Уолстрийтска история“ от Херман Мелвил


В краткият роман се разказва за абсурдната история на мъж на име Бартълби, който работи в адвокатска кантора в Ню Йорк. Бартълби е страхотен работник, докато един ден е помолен да коригира нещо и той просто отговаря: „Предпочитам да не го правя“.


Това се превръща в неговата пасивна реакция, докато бавно прекратява всяко действие за огорчение на поразения разказвач.


9. „Мишката – разказ на един очевидец“ от Арт Шпигелман


Комиксът е носител на наградата Пулицър и разказва историята на евреин преживял Холокоста и неговият син – художник на комикси, който се опитва да се примири с житейските поврати.


В комикса нацистите и евреите са изобразени като котки и мишки и сюжета описва едновременно живота по времето на Хитлер и взаимоотношенията на сина с остаряващия баща.


10. „За кого бие камбаната“ от Ърнест Хемингуей


Тази военна история проследява Робърт Джордан – млад и идеалистично настроен експерт по разрушения, който се бие в Испанската гражданска война през 1937г. С антифашистките партизански сили. Действието се развива в продължение на 68 часа, докато Джордан се опитва да намери начин да взриви вражески мост, има разногласия с пасивния ръководител на партизаните и се влюбва в млада испанка.


11. „Кафка на плажа“ от Харуки Мураками


Този изумяващ японски роман прелива два основни сюжета – този на 15-годишния Кафка, който има мисията да открие майка си и сестра си, и по-възрастния Наката, мъж, който има способността да говори с котки.


Двамата герои са в противоречие по време на метафизичното пътуване, изпълнено с магически реализъм.


12. „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент-Екзюпери


Това е историята на пилот, който разбива самолета си в пустинята Сахара и е посрещнат от малко момче, което настоява, че е от друга планета. Докато пилотът поправя самолета си, той научава за живота на „Малкия принц“, който копнее да се върне на родната си планета. Макар да се счита за детска книга, „Малкият принц“ е едно от най-трогателните и задълбочени произведения на френската литература.


13. „Пътят“ от Кормак Маккарти


„Пътят“ печели наградата Пулицър през 2007 г. и има защо. Намиращи се в пост-апокалиптична ядрена зима, безименен мъж и неговият син се лутат в студа, тъмнината и мрачния свят, в който всеки олицетворява най-долните черти на човечеството.


Маккарти пише в минималистичен стил, което пасва на действието. Мъжът и момчето се борят да намерят храна и да се спасят от варварските банди, които поробват по-слабите. Но може би, само може би, все пак съществува нещо, за което си струва да се живее.


14. „Сто години самота“ от Габриел Гарсия Маркес


Тази книга, изпълнена с магически реализъм, разказва за селцето Макондо и неговите жители. Започва с Хосе Аркадио Буендиа, мъжът построил селото, справяйки се с гражданската война и призрака на мъжа, който е убил.


Историята наистина е за сто години, като всяко поколение Буендиа е обременено от минали грешки и самоунищожителни пориви.


15. „На изток от рая“ от Джон Стайнбек


Две семейства – Траск и Хамилтън, живеят в Калифорния. Романът проследява борбата на всяко поколение с морала, кое е правилно и кое грешно, както и мрачните проблеми, причинени от братско съперничество.


Стайнбек счита „На изток от рая“ за най-добрия си роман. „Мисля, че всичко друго, което съм написал, всъщност е било подготовка за това.“, казва автора.


16. „Как да печелим приятели и да влияем върху другите” от Дейл Карнеги


Книгата е написана през 1930 г., но повечето от съветите на Карнеги остават истина и днес. Междуличностните умения, които той препоръчва, може да изглеждат очевидни, като усмихването и запомняне имената на хората, но много фенове препоръчват книгата като чудесен наръчник за човешко благоприличие.


17. „Престъпление и наказание“ от Фьодор Достоевски


Романът проследява душевните терзания на Родион Романович Раскольников, бивш петербургски студент, който планира да убие лихварка за парите й, убеждавайки се, че може да извърши и добри дела, за да компенсира престъплението си.


Майстор в разбирането на човешката природа, Достоевски разкрива как е устроен света през 19-ти век, докато убийството превзема съвестта на Раскольников.


18. „Братя Карамазови“ от Фьодор Достоевски


Русия през 1870 г. е контекстът на историята за отцеубийство и семейни вражди. От части мистерия за убийство, от части съдебен трилър и социална критика, романът проследява живота на трима братя и техния баща.


Последната книга на Достоевски си заслужава прочитането на 800-те плюс страници.


19. „Чужденецът“ от Албер Камю


Носител на Нобелова награда за литература, романът започва с това как Мьорсо научава, че майка му е мъртва. Липсата на емоционална реакция в неговия тон подготвя читателя за поредицата от събития, които водят Мьорсо до убийството на човек. Разделена на две част, историята следва живота на героя преди и след убийството.


20. „Дюн“ от Франк Хърбърт


За научната фантастика „Дюн“ е това, което е „Властелинът на пръстените“ за фентъзито. Хърбърт създава пълни истории, политики, религии и екологични системи в това феодално междузвездно общество. Намиращ се на пустинната планета Аракис, Пол Атреидес се превръща в мистериозния човек Муад'Диб.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са