Свързани новини

16.08.2013 15:58

Моцартови празници Правец 2013 започна триумфално с „Аида“ на Верди и Цветелина Василева

Видян 1777 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Екзотичен нилски пейзаж, жреци и жрици, ориенталски накити и костюми, изящно оперно пеене създадоха триумфална обстановка от времето на фараоните по време на откриването на Девети музикален фестивал „Моцартови празници Правец 2013“. Египетската легенда възкръсна на откритата сцена пред хотел RIU Pravets Resort, с което се отбеляза честването на 200-годишнината от рождението на Верди. Събитието се организира от сдружение „Моцартови празници Правец`04” и Община Правец. Артистичен директор на фестивала е оперната прима Христина Ангелакова. Национално движение „България си ти!“ съдейства за реализирането на мероприятието.


Великолепното изпълнение на музикално-сценичната творба предизвика възхита, бурни аплодисменти и наслада сред публиката. Гости на събитието бяха г-н Димитър Куцаров, председател на НД „България си ти!“, зам.-главният координатор на организацията г-н Николай Генчев, кметът на Правец Румен Гунински, бившият депутат от БСП Румен Петков и др.


В програмата участваха, както български, така и чуждестранни оперни певци, музиканти и танцьори. Световното оперно величие Цветелина Василева изпълни ролята на етиопската принцеса Аида, Марио Чанг (Канада) бе капитанът от стражата Радамес, а Анна-Мария Кюри (Италия) се превъплъти в Амнерис – дъщерята на царя на Египет. Костюмите са подготвени от прочутия художник Салваторе Русо. Спектакълът е копродукция с Русенската опера, а диригент бе италианецът Джовани Ди Стефано.


Тази вечер (16 август) пък е посветена изцяло на Моцарт. Класически концерт с избрани симфонични творби ще бъде специален подарък за почитателите на инструменталната музика. Участие в него ще вземе прочутият израелски солист Виктор Голдберг, а диригент ще бъде Росен Гергов.


На 17 август балетната програма ще ни предложи един уникален танцов спектакъл с участието на италианската балетна трупа „Балетто дел суд”. Финалният акорд ще бъде с традиционния галаконцерт „В. А. Моцарт-класика, рок и джаз”, в който ще прозвучат творби на Моцарт, Верди, Вагнер. За децата е подготвена специална програма на 17 август от 11 ч. - операта „Бастиен и Бастиена” от Моцарт, където ще гостуват и малчугани от многодетните семейства, за които се грижи НД „България си ти!“. А любимецът на младежите Бобо ще пее арията на Папагено в реге вариант.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху