Свързани новини

24.07.2013 13:40

Бензинът най-скъп за българите

Видян 1628 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според нивото на нетната си средна заплата най-много бензин могат да си позволят поданиците на Люксембург – 2 300 литра месечно, като страната запазва лидерската си позиция в класацията. На второ място са норвежците с 2 200 литра, а тройката държави с най-достъпен бензин за населението се затваря от Великобритания, пише investor.bg.


Най-малко бензин със средна нетна заплата може да се купи в България – само 218 литра. Сред аутсайдерите са също Украйна и Румъния.


В началото на юли бензинът се е продавал най-скъпо в Норвегия, а най-евтино – в Беларус от 32 държави, показват данните от анализ на експерти на "РИА Рейтинг".


За първото полугодие на 2013 г. цените в Европа са се променяли разнопосочно, макар че с приближаването към средата на годината цените на горивата започнаха да се понижават на практика навсякъде заради спада в цената на петрола.


Рейтингът е изготвен въз основа на официални статистически данни, преизчислени в рубли според официалния курс на руската централна банка, посочват от агенцията.


Цената на литър бензин от типа А-95 в Норвегия в началото на юли е била средно около 3,60 лв. за литър.


„За много държави дори от благоденстваща Европа подобна цена изглежда много висока. Но за повечето норвежци с техните значителни доходи според световните стандарти тази цена изглежда не е притеснителна. Още повече, че значителна част от цената на бензина в Норвегия влиза в местния бюджет, а не в петролните компании. Затова тук горивото изпълнява и социалната функция на преразпределяне на благата“, отбелязват експертите, изготвили анализа.


На второ място е Италия с многобройните икономически проблеми, като литър бензин там е струвал около 2,96 лв. В тройката на водачите влиза и водещият петролен търговец Холандия, където цената на литър гориво достига около 3,38 лв.


На опашката в класацията са държавите от Митническия съюз – Русия, Казахстан и Беларус. На последното място е Беларус, където според оценките на "РИА Рейтинг" литър бензин А-95 е струвал 1,33 лв. Трябва да се отбележи, че цените на горивото в Беларус се регулират от държавата.


На второ място отзад напред е Казахстан с цена от 1,38 лв. за литър бензин. Русия със средна цена на бензина от 1,42 лв. за литър заема 30-тото място в класацията.


При дизеловото гориво в първата тройка в началото на втората половина на годината влизат Норвегия с 3,20 лв. за литър, Швеция с 3,19 лв. и Италия с 3,18 лв. Най-евтино дизеловото гориво остава в Казахстан, Беларус и Русия.


От "РИА Рейтинг" отбелязват и че в някои европейски държави дизелът е по-скъп от бензина, като най-очебийна е тази разлика във Великобритания, Румъния и България. Най-високата разлика в цените в полза на бензина е отчетена в Холандия, Дания и Гърция.


Най-силен ръст на цените на бензина в абсолютна стойност през първата половина на годината е отчетен в Норвегия, България и Финландия – с по 2% между януари и юни. Най-голям спад е регистриран във Великобритания и Полша (по 4%) и Литва (3%).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма