Свързани новини

20.07.2013 13:07

Любопитно: Златото е долетяло от Космоса

Видян 1745 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Оказва се, че златото е рядък и ценен метал не само на Земята, но и из цялата Вселена. Изследователи от Харвард-Смитсъниънския център по астрофизика хвърлят светлина върху неговия произход.


Става ясно, че благородният метал се е образувал в резултат на сблъсъци на небесни тела в Далечния космос, пише The Australian.


В частност става дума за сблъсъци и сливане на неутронни звезди. Светенето, което се наблюдава при такова космическо произшествие, свидетелства за изхвърлянето на голямо количество тежки елементи (включително злато и платина), твърдят експертите. Това е много рядко и мащабно събитие.


Но за щастие астрофизиците са успели да го фиксират. С помощта на телескопа Swift на NASA те са наблюдавали странно светене, изхождащо от взривяващи се звезди.


Доказателството, че след сблъсъка са се образували тежки метали, била инфрачервената светлина в спектъра. Аналогични реакции се случват в Млечния път. По думите на изследователите златото и други скъпоценни метали са попаднали на нашата планета заедно с метеоритите.


Това според учените се е случило преди 4 млрд. години, когато на нашата планета се е излял тежък метеоритен дъжд. Колосалните златни запаси са възникнали още на стадия формиране на планетата, твърдят изследователите от Бристолския университет.


Но когато разтопеният чугун се е устремил към ядрото, той е повлякъл със себе си и скъпоценните метали, които са били достатъчни да покрият земната повърхност със слой злато и платина с дебелина 4 метра.


След това Земята е останала "безсребърница" в продължение на 200 млн. години, докато не я сполетяла космическа катастрофа, която продължила още толкова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и