23.11.2008 18:04

Бул. “Витоша” пада в класацията на скъпите улици, но задържа нивото на наемите

Видян 1865 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Може ли да се очаква сериозен спад на наемите на основните търговски улици в София и другите градове? Този въпрос вълнува мнозина, които отдават или търсят да наемат площ на булевард “Витоша”, на все по-актуалните за луксозни магазини улици в “карето  на модата” в столицата: “Алабин”, “Леге”, “Съборна”, “Цар Калоян” или на други хитови места.
Години наред за вземане на обект там се чакаше на опашка, а дори с цената на лишения и спиране на развитието на бизнеса търговците до последно задържаха вече завоювани площи. За първи път нещата се пропукаха и се разбра, че цените за купуване и наемане на лъскавите улици са стигнали своя пик, когато отвориха врати моловете. От онзи момент преди две и половина години досега обаче големи колебания на котировките няма.
Заплашва ли ги икономическата криза, ударила засега основно пазара на имоти?
Отговорът на специалистите е: по-скоро не.
Това сочи и международният опит. Най-скъпите търговски улици в света продължават да се котират отлично: наемните нива се увеличават или най-малкото остават стабилни в 94% от общо наблюдаваните 236. Тяхната поредна годишна класация излезе тези дни и с притеснение отбелязахме, че кризата е свалила булевард “Витоша” с няколко позиции. Той се нарежда на 35-то място в класация на най-скъпите търговски улици за 2008 г., като отбелязва спад с 4 места спрямо 2007 г.
Според авторитетния сайт econ.bg: “можем да посочим поне 3 сериозни причини за отстъплението на бул. "Витоша" в доклада на Cushman & Wakefield. Наблюдаваме задържане на наемните нива у нас, докато други държави отбелязаха сериозен ръст, с което логично ни изпревариха."
"Пето авеню" в Ню Йорк остава най-скъпата улица в света, където търговците сега могат да очакват годишни наемни нива около 12 612 евро за квадратен метър. Налице е увеличение с 23% спрямо 2007 г. Наемите на партерни помещения обаче счупиха рекорда от $2300 на фут или два пъти повече със сделката Abercrombie за "Пето Авеню" 666.
Най-скъпите улици в Хонг Конг, Париж, Милано и (изненадващо) Grafton Street в Дъблин допълват топ 5 на класацията, а Лондон и Токио падат съответно на шесто и седмо място. Главните улици в Турция, разположени в Истанбул и Анкара, показват сериозен ръст на нивата и заемат пет от десетте позиции в класацията за най-сериозен ръст на наемите.
Възможностите за промотиране на марката за големите търговски брандове с магазини на световните търговски улици са по-големи в сравнение с традиционните модели за реклама, смятат експерти, цитирани от Property Week. Точно тази своеобразна “такса реклама”, включена от наемодатели и продавачи в цената на площите, вдига цените за наемане и купуване.
Дейвид Шоу, директор на Crown Estate, компанията, която управлява портфолиото от имоти на британския Кралски двор, смята, че човекопотокът на големите търговски улици увеличава познаваемостта на търговските марки там, пише investor.bg.
„Големите магазини са по-добра промоционна инвестиция вместо да се плаща за реклама“, потвърждава Джийн Шпигелман, изпълнителен директор на офиса Cushman & Wakefield в Ню Йорк.
„Наемните нива може да изглеждат неустойчиви в момента, но в стратегически контекст, тези инвестиции представляват изключителна дългосрочна възможност за една висококонкурентна група от глобални търговци, които осъзнават стойността на големите магазини като ефективно средство за комуникация на марката“, казва Шпигелман.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и