Свързани новини

01.07.2013 10:50

Уникално: Учени създават бебета от трима родители

Видян 1970 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Великобритания ще се превърне в първата страна в света, в която ще могат да се създават бебета от ДНК на трима души.Проектът получи зелена светлина от държавата на ниво министри и може да стане факт още през следващата година, съобщават от "Бизнес инсайдър", цитирани от econ.bg.


Така ако идеята премине успешно през публично обсъждане и бъде одобрена от британския парламент, първото бебе с трима родители може да се роди още през 2015 г.


Сложната генетична манипулация ще бъдат предлагана на семейства, чиито бъдещи деца са подложени на висок риск от развиване наследствени заболявания. Те са предавани от от майката на детето и засягат работта мускулите, сърцето и мозъка.


Очаква се до 10 двойки да преминават през процедурата, наречена митохондриева терапия. Тя включва премахване на майчината митохондриална ДНК от яйцеклетката и подмяната ѝ с ДНК от здрав донор.


Техниката е противоречива поради факта, че тя ще модифицира наследствената линия на ДНК ембриона. С други думи това означава, че генетичен материал от трети човек ще се предаде както на детето, така и на всички негови потомци по майчина линия.


Самата генетична техника цели да се справи с набор от редки наследствени заболявания, които се причиняват от мутирали митохондрии – структурите, които дават енергия на клетките.


Близо 99,8 от ДНК-то на бъдещото дете, в това число гените, които контролират външния му вид и идентичност, се намират в ядрото на клетките и се наследяват по равно и от двата родилите. Останалата малка част от наследствения материал остават в митохондриите и се предварва директно от майката на детето.


Дефектите в митохондриите водят то тежки мускулни заболявания и засягат средно едно на 6500 деца на Острова. Това прави този тип заболявания по-разпространени от рака в детска възраст.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей