Свързани новини

29.05.2013 13:52

Любопитно: Диетата пази нервните клетки

Видян 1524 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Намаляването на калориите предпазва от загуба на нервни клетки. До това заключение са стигнали американски учени, провели експеримент с мишки. Установено е, че диетата активира ензим, който предпазва мозъка от деградация, съобщава РБК Дейли. Експерти от Медицинския институт "Хауърд Хюз" и Масачузетския технологичен институт са провели проучване, което показало, че намаления прием на калории води до забавяне на загубата на нервни клетки.


В същото време те са открили и лекарство (учените не разкриват името му), което, подобно на диетата, активира ензима SIRT1. "Лекарството, разработено от фармацевтична компания, е в етап на клинични проучвания, но се използва не за забавянето на невродегенеративните заболявания, а по други показания", заяви пред "РБК Дейли" авторът на изследването, професор Ли Хуей Цай.  


Появата на подобно лекарство обещава да бъде пробив в борбата срещу свързаните с възрастта промени в мозъка. "Търсехме съединение, което да имитира действието на ограничения прием на калории. То може да се използва за да се забавят проблемите и заболяванията, свързани с възрастта, твърди д-р Луиджи Паглиели от Университета на Уисконсин, който не е взел участие в изследването. "Ако се докаже безопасността на това лекарство за хората, то би могло да се използва като профилактично средство за забавяне началото на невродегенеративните заболявания и стареенето на мозъка".


По време на експеримента учените намалили дажбата на мишките с 30%. Три месеца по-късно животните били подложени на тест за способността им да се обучават и за проверка на паметта им. Експертите наблюдавали забавяне на началото на невродегенеративните заболявания при мишките, отглеждани на нискокалорийна диета. Освен това учените открили, че способността на гризачите за учене и паметта им са се подобрили, в сравнение с екземплярите, приемали обичайното количество калории. Учените също така давали на отделна група мишки от лекарството, което активира SIRT1. Точно както при гризачите, придържащи се към нискокалоричната диета, мишките, приемащи лекарството, са показали най-добри резултати.


"Нашето изследване, по което ние работим от две години е важно, защото за първи път показва, че ограничението на калориите може да забави невродегенеративните заболявания. На базата на нашата работа и на много други изследвания може да се заключи, че намаляването на калориите има благоприятен ефект върху хората, обобщава един от авторите на изследването Йоханес Граф.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Бащата на убития младеж от Цалапица ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне