Свързани новини

25.05.2013 15:48

Традиционен поход ще потегли от Тутракан

Видян 1606 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Традиционен поход „По стъпките на четата на Таньо войвода” ще потегли на 30 май от Тутракан, съобщиха от културно-просветното дружество "Родно Лудогорие". Това е 28-ми пореден поход. За 4 дни походниците ще извървят 220-те километра от бойния път на четата през Елията, Лудогорието и Поломието, като ще минат през 28 населени места на общините Тутракан, Исперих, Разград, Ветово, Цар Калоян и Попово.

Организиран със съдействието на Министерството на образованието, младежта и науката, походът от девет години е с национален статут. Преди него всяка година се провежда национален конкурс за есе, стихотворение, мултимедия и рисунка на две теми: „Таньо войвода през призмата на съвременния и модерен свят” и „Какво знаем за Таньо войвода и пътя на неговата чета през 1876 г.?” 

Тази година 360 ученици от Тутракан, Силистра, Разград, Попово, Търговище, Средище, София ще преминат целия маршрут на похода. Отделно в проявите в селищата, през които преминава той, ще се включат над 20 хиляди души от цялата страна. Ще дойдат студенти и преподаватели от Софийския университет и от Нов български университет, журналисти, представители на Сдружението на българските зъболекари, на Висшия съдебен съвет.

Всяка вечер ще се провеждат преглед на маршовата и строева песен, изяви на фолклорни състави, на Теодосий Спасов и неговата група, беседи на исторически теми, водени от акад. Георги Марков от БАН и проф. Христо Матанов от СУ ”Климент Охридски”.

Походът ще приключи на 2 юни пред величествения паметник на войводата в местността Керчан баир до с. Априлово, Поповско, информира агенция Фокус.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

близнаци