Багренето на яйцата с естествени бои от природата се използва откакто съществуват самите традиции за шарене на яйцата.
Повечето оцветители за яйца се добиват от растителни култури. За получаването на цвят е нужно към растителната субстанция да добавим вода и топлина. Накратко казано, да ги сварим в съответната субстанция.
Важно е да се има предвид, че боята, която видимо се получава от дадена растителна субстанция, не е непременно идентична с цвета, който ще остане върху яйцето. Например, боядисването с листа от „червено“ зеле, което изглежда виолетово, не води до появата на виолетово яйце – вместо това яйцето ще е синьо.
Добавянето на оцет в оцветяващата смес също има значение за оцветяването – в някои случаи това се отразява на наситеността на цвета, а друг път – на нюанса.
Ето няколко идеи как да оцветим великденските яйца с материали от природата, добавени по време на самото варене.
Червено: люспи от червен лук, слива, червено цвекло
Синьо: червено зеле, понякога боровинки, бъз
Жълто: невен, куркума, люспи от лук
Виолетово: боровинки, тъмно грозде, къпини
Тъмно лилаво: хибискус
Розово: червени горски плодове, боровинки, череши
Кафяво: кафе, тъмен чай, орехови листа
Оранжево: тъмни люспи от лук, чили на прах или морков (корен)
Зелено: отвара от коприва
19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
Няма коментари към тази новина !
бТВ Синема 28 април 21:00ч.
Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу
Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат