Свързани новини

25.04.2013 14:59

Светият синод се възмути от изложбата на мъртви тела в ЦУМ

Видян 2261 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мъртвото, разлагащо се човешко тяло обикновено влияе отрицателно върху човешката психика, създава отрицателни емоции. Хората могат да получат от такова зрелище сериозни дълготрайни психически травми.


Това се казва в  становище на Ловчанския митрополит Гавриил във връзка с изложбата “Човешкото тяло – разкрито и реално”, която ще бъде открита в ЦУМ днес.


Според публикуваното на сайта на Светия синод мнение изложбата е в противоречие с православната религия, която учи, че душата и тялото са едно цяло и красотата на човек се намира именно в това единство.


“Ценността на нашите тела, обаче, не се проявява в тях, взети сами по себе си, а в това доколко те са целомъдрени съсъди на нашите верни на Господа души. С други думи, човешкото тяло е призвано да съслужи на човешкия дух и на действащата в него Божия благодат, така че човешката личност да постигне същинското си призвание – в тялото и духа си да придобие християнската святост”, пише митрополит Гавриил.


“А какво ни се предлага да „съзерцаваме” в изложбата „Човешкото тяло – разкрито и реално”? Нещо достойно ли? Точно обратното! Предлага ни се да заплатим, за да разгледаме изложба на абсурда, в която човешката личност е редуцирана до нейната телесност”, посочва се още в становището.


Митрополит Гавриил е категоричен, че гледката на мъртви части на “разлагащо се тяло” е грозна и дори стряскаща.


“Кой от организаторите може да успокои християнската ни съвест, която с болка вижда как с комерсиални мотиви е нарушено правото на починалите „експонирани” хора да пребивават след смъртта си в мир и покой?”, отбелязва ловчанският духовник.


“Затова считаме за недопустимо осквернение и за обида, както към мъртвите, така и към живите, в Централния универсален магазин на София да бъдат изложени човешки тела”, се казва още в становището.


От името на Българската църква митрополит Гавриил призова вярващите да не посещават “тази безбожна, нехуманнна и опасна за здравето на човешката душа изложба”.



Изложбата “Човешко тяло-разкрито и реално” е дело на американската компания Premier Exhibitions, водещ организатор на изложби, свързани с човешката анатомия.  Всички експонати са дарени за научни и образователни цели на акредитирани медицински университети в Народна република Китай. Самите експонати са изработени в Китай.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание.