Свързани новини

26.03.2013 16:18

Отварят къщата на Ванга

Видян 2020 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавата предаде на община Петрич личните вещи на баба Ванга, съхранявани непокътнати в дома й в местността „Рупите“ в продължение на 17 години. С този акт става възможно отварянето за посетители на къщата на петричката пророчица край Петрич. Така домът, в който баба Ванга помагаше и съветваше хората, ще стане неотменна част от манастирския комплекс под планината Кожух, пише Мигнюз. В района се намира храмът “Света Петка”, преди мостчето, водещо към храма, се намира откритата преди 2 г. бронзова статуя на пророчицата по повод 100-годишнината от рождението й.


Днес губернаторът на Благоевград Кстадин Хаджигаев в присъствието на служители от община Петрич предаде по опис съхраняваните в дома на Ванга вещи. При предаването, станало възможно едва днес, след 17-годишни спорове и процедурни пречки, присъства и представител на фондация “Ванга”. Приживе петричката пророчица завеща цялото си имущество на държавата. Но къщата в Рупите, в която тя приемаше нуждаещите се от съветите й посетители от целия свят, остана собственост на фондацията. На къщата е правен само един ремонт на покрива, сега след като вещите й станаха собственост на общината, последната възнамерява да отвори дома за посетителите на комплекса, които се стичат тук от цял свят.


Някои от личните й вещи по преценка на общинските власти може да бъдат изложени в музея й в Петрич. При влизането в покоите на пророчицата впечатление направи падналият на земята и счупил се сервиз за кафе. Дрехите, чантите, чадърът и други вещи на баба Ванга стояха на закачалките, по лавиците и масите имаше Библия и молитвеник, както и многобройните подаръци, сред които икони, играчки, статуетки и др. оставени в знак на признателност от хората.


Впечатление направи липсата на каквато и да е прах по мебелите, въпреки, че къщата не е чистена и отваряна почти две десетилетия. Същият необясним факт е констатиран в дома на баба Ванга в Петрич, който в продължение на 10 години не бе отварян. Къщата в Рупите бе мястото, където баба Ванга контактуваше с духовете от отвъдното, тя бе считана като врата между този и отвъдния свят. Вечер петричката пророчица се прибираше да спи в къщата си в Петрич.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще