Свързани новини

25.01.2013 14:58

България единствена в ЕС със спад на жените на ръководни позиции

Видян 1687 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Броят на жените на ръководни позиции е нараснал до 15,8% спрямо 13,7% през януари миналата година, като увеличение е регистрирано във всички държави членки на ЕС с изключение на три - България, Полша и Ирландия, съобщи Европейската комисия.


Това е увеличение с 2,2% спрямо октомври 2011 г. и е най-голямата промяна на годишна основа, регистрирана до момента. Причината е предложението на ЕК от 14 ноември 2012 г. за въвеждане на квота от 40% за жените на ръководни позиции.


Промяната отразява и последиците от разговорите на високо равнище в ЕС за необходимостта от законодателство, регулиращо броя на жените в ръководните органи.


България обаче е единствената държава членка на ЕС, която регистрира значителен спад на жените на ръководни позиции - с 4%, а в Полша и Ирландия равнището се е запазило непроменено - съответно 12% и 9%.


Данните бяха представени от заместник председателката на ЕК Вивиан Рединг на Световния икономически форум в Давос. Тя участва в дискусията "Жените във вземането на икономически решения" заедно с управляващата директорка на МВФ Кристин Лагард.


"Компаниите най-после започнаха да разбират, че ако искат да останат конкурентноспособни в едно застаряващо общество, не могат да си позволят да не зачитат талантите на жените. 60% от завършващите университет са жени", заяви Рединг, която е и еврокомисар по правосъдието и вътрешния ред.


"Примерът, даден от страни като Белгия, Франция и Италия, които неотдавна приеха закони и започват да показват напредък, ясно показва, че ограничена във времето регламентация може да доведе до промяна. Предложената от нас европейска директива ще гарантира, че съществуващите таланти се използват за подобряване на половия баланс по равномерен начин в ръководните органи на всички компании на нашия вътрешен пазар", допълни тя.


Най-голям растеж на жените на ръководни позиции е регистриран в Италия (4,9%). Неотдавна страната прие закон, изискващ компаниите да назначават 1/3 жени в ръководните си органи до 2015 г.


Франция, която въведе квота през 2011 г., е първата държава членка на ЕС, която има повече от една жена на ръководна позиция във всички най-големи компании в страната, представени на борсата. Сега те заемат 25% от ръководните постове, което е увеличение с 2,8% само за 10 месеца.


Представените днес данни са обещаващи, но предстои да бъде изминат дълъг път. 25% от най-големите компании в ЕС все още нямат жени на ръководните си позиции.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей